Какво е USB Тype-C и какво ни носи новият стандарт?

Интерфейсът USB Type-C или USB-C вече се среща при повечето от тазгодишните лаптопи с операционна система Mac и Windows, както и при по-новите смартфони с OS Android. Това навява на мисълта, че най-после ще имаме общоприет стандарт при конекторите, което е много добра новина.

Какво е USB?

Унивepcaлнaтa cepийнa шинa (Unіvеrѕаl Ѕеrіаl Вuѕ) или UЅВ e cтaндapт, cъздaдeн в cpeдaтa нa 90-тe гoдини, зa дa cтaндapтизиpa вĸлючвaнeтo нa нaй-paзличнa пepифepия ĸъм ĸoмпютъpa. UЅВ зaмeни пoвeчeтo интepфeйcи и ceгa e нaй-paзпpocтpaнeният ĸoнeĸтop зa пoтpeбитeлcĸи ycтpoйcтвa. В момента пoчти вcяĸo електронно ycтpoйcтвo, нeзaвиcимo дaли мобилно или настолно, имa paзлични видoвe UЅВ пopтoвe.

USB Type-C Какво е USB Тype-C и какво ни носи новият стандарт? А1 Блог

  • Туре-А: пoвeчeтo UЅВ ĸaбeли в eдиния cи ĸpaй имaт oт тoзи ĸoнeĸтop. Toвa ca ĸaбeлитe нa пo-cъвpeмeннитe ĸлaвиaтypи и мишĸи, тoзи тип UЅВ ce пocтaвя в пepcoнaлнитe ĸoмпютpи и зapяднитe.
  • Туре-В: тoзи пopт ce изпoлзвa зa вĸлючвaнe нa пpинтepи и дpyгa пepифepия ĸъм ĸoмпютpитe. Ho в момента нe e тoлĸoвa paзпpocтpaнeн както например UЅВ Туре-А.
  • Міnі-UЅВ: тoвa бe cтaндapтният пopт зa мoбилнитe ycтpoйcтвa пpeди пoявaтa нa Місrо-UЅВ. Koнeĸтopът e пo-мaлъĸ oт cтaндapтния, ĸoeтo cи личи и oт имeтo. Toзи тип пopт ceгa ce cчитa зa ocтapял и бe зaмeнeн oт Місrо-UЅВ почти изцяло.
  • Місrо-UЅВ: днec тoзи тип пopт e cтaндapт зa мoбилнитe ycтpoйcтвa. Toй бe пpиeт oт вcичĸи пpoизвoдитeли, c изĸлючeниe нa Аррlе. Ho Місrо-UЅВ пocтeпeннo ce измecтвa oт UЅВ Туре-С.
  • Lіghtnіng: нe пpинaдлeжи нa UЅВ cтaндapтa, нo e фиpмeният интepфeйc нa Аррlе oт мeceц ceптeмвpи 2012 гoдинa. Дoтoгaвa ce изпoлзвaшe нe тoлĸoвa ĸoмпaĸтния 30-пинoв cтaндapтeн ĸoнeĸтop.
Наистина единен стандарт в лицето на USB-C?

Единен стандарт, който да се използва на всички платформи и видове устройства? Засега това е по-скоро мит, за който се говори много отдавна в света на технологиите. През последните години наблюдавахме много войни на стандартите, в които от време на време дадена технология печели битка и е победител за една-две години, но никой все още не е успял да спечели войната. Това е нещо нормално за света на технологиите. Нека си припомним как VHS победи Betamax при видеокасетите, а от своя страна той беше заменен от DVD, който пък е на прага на изчезването под натиска на Blu-ray – почти победил своя основен конкурент в лицето на HD DVD.

USB-C обаче е по-различен, тъй като той може да се окаже първият общоприет стандарт от всички производители. Той става все по-масов и затова е добре да знаем какво ще ни донесе и за какво трябва да гледаме когато избираме следващото си устройство с този интерфейс.

Какво е USB Type-C?

USB-C е стандарт за конектори, който може да предава както данни, така и електроенергия (двупосочно). Той е разработен от USB Implementers Forum – обединение от компании, които разработват, сертифицират и налагат стандарта USB. Обединението се състои от над 700 компании, сред които можем да видим имената на Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft и Samsung. Това е много важно за налагането на стандарта и обяснява защо той е толкова често използван от производителите на компютри, смартфони и други преносими устройства. Както обикновено и тук изключени прави Apple, която въпреки че е част от Форума, създаде и налагаше свой собствени стандарти – Lightning и MagSafe, които почти не се използват от продукти различни от тези на марката. Но последните слухове са, че дори „ябълката“ ще премине към този стандарт от 2018 година, което направи USB-C наистина общоприет стандарт.

И до ден днешен ние използваме всички видове USB, но това което се променя при тях е протоколът за трансфер на данни и енергия, които той използва. В момента най-новият е USB 3.1.

На пръв поглед USB-C конекторът прилича много micro-USB, но има по-овална форма и е малко по-дебел, по което прилича повече на Lightning и MagSafe. Добрата новина е, че при USB-C няма нужда да въртите конектора, за да го включите. Кабелите също има еднакви конектори от двете страни, а не както е по-старите USB стандарти, които ползвахме през последните 20 години.

USB Type-C Какво е USB Тype-C и какво ни носи новият стандарт? А1 Блог

USB Type-C и протоколът USB 3.1

Основният протокол, който конекторите с USB-C ползват е USB 3.1, а той позволява трансфер на данни от до 10 Gbps и на теория е два пъти по-бърз от USB 3.0. Възможно е обаче да видите и USB 3.1 портове, който имат големия размер на USB Type-А, но те се срещат само при настолни компютри, докато USB Type-C се налага при лаптопи, смартфони и други мобилни устройства.

USB Implementers Forum (USB-IF) казва, че първото поколение на протокола USB 3.1 има същите възможности както USB 3.0, което на практика означава скорост на трансфер на данни до 5 Gbps, а при второто поколение USB 3.1 вече ще видим представените 10 Gbps, което е равно на скоростта предлагана от стандарта Thunderbolt.

Едно нещо, което е необходимо да се отбележи е, че USB Type-C и USB 3.1 не са едно и също нещо, също както и, че не всички Type-C работят на 3.1 протокола. Това объркване настава поради съвместното обявяване и на двете обновления, но Type-C може да бъде дори и с USB 2.0 протокол.

Thunderbolt 3

Може би най-полезният протокол, който се поддържа от USB Тype-C е Thunderbolt 3. Той позволява трансфер на данни със скорост от 40 Gbps и възможността за пренос на до 100 W електроенергия. USB Type-C с Thunderbolt 3 означава, че с този кабел можете както да захранвате с електроенергия, така и да прехвърляте големи количества информация, например за два 4К дисплея работещи на до 60Hz.

USB Type-C Какво е USB Тype-C и какво ни носи новият стандарт? А1 Блог

Един конектор за всичко – видео, звук и енергия

USB Type-C конекторът поддържа едновременното изпращане и получаване на видеосигнал и енергия, което означава, че можете да го свържете към почти всички други портове на вашия компютър, включително DisplayPort, MHL и HDMI – трябва ви само съответният преходник. USB Type-C позволява дори предаването на звук, но още не можем да очакваме, че ще замени вашия 3.5 мм жак за слушалки. Това също е възможно, но за момента само един смартфон го позволява – Essential Phone PH-1. По отношение на захранване и трансфер на данни USB-C вече измества micro-USB и се използва при всички модели от висок клас като Samsung Galaxy S9 и S9+, Google Pixel 2 XL и други.

Адаптери и кабели

USB Type-C и съвместим с всички USB 3.0 портове и както вече стана ясно с всички от стандарта USB 3.1. USB-C обаче е различен като форма и не може да се използва със същия порт както всички останали USB-та досега. Това означава, че ако вашият лаптоп няма USB-C трябва да се снабдите със съответния адаптер. Добрата новина е, че USB-C вече се превръща в стандарт и то при всички производители и всички устройства, което означава, че ако веднъж се снабдите с няколко USB-C кабела, вече няма да ви се налага да търсите други поне в обозримо бъдеще.

Звучи добре, нали?

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*