Facebook ще помага в борбата с пристрастяването срещу услугите си

Facebook може да се похвали с няколко от най-популярните онлайн услуги в света. Две от тях са едноименната социална мрежа и Instagram, които имат по над 1 млрд. потребители всяка. Facebook даже има над 2 млрд. потребители. Услугите се радват на голяма популярност, дори твърде голяма, което поражда доста критики към компанията.

През последните месеци темата доколко социалните мрежи са пристрастяващи стана доста актуална. Недоволството срещу Facebook се увеличава не само покрай скандалите с личните данни, но и заради твърдения в мрежата, че компанията съзнателно разработва услугите си така, че да задържа максимално дълго вниманието на потребителите.

Целта – да стоят колкото се може по-дълго в мрежата и да използват услугите постоянно, почти като пристрастяване. Facebook отрича обвиненията и казва, че всяка услуга се прави с една-единствена цел: да улеснява комуникацията между хората и да им позволява да споделят това, което наистина ги интересува.

Оползотворено време

Въпреки че привидно не се притеснява от критиките, Facebook явно решава да сe вслуша в тях. През последните дни в Интернет се появиха няколко различни информации за новите проекти на Facebook и Instagram. Накратко, те са концентрирани върху т. нар. функции за „оползотворено време”. Казано по друг начин, чрез тези опции потребителите ще могат да следят по-лесно колко време прекарват във Facebook и да го ограничават или оптимизират.

Функцията на Facebook е сходна с новите опции на Android и iOS. Чрез нея потребителите ще могат да въвеждат дневен лимит колко време да прекарват във Facebook. Когато го достигнат, приложението ще може да ги предупреждава или да спира работа за деня. Ще има и опция, която да позволява спиране на получавания на известия за определен период от време. Facebook се надява, че така ще даде повече свобода на потребителите, те ще имат повече контрол и няма да искат да трият приложението или да предприемат по-драстични мерки за ограничаване на потреблението на социалната мрежа. Пред блога TechCrunch компанията потвърждава, че работи по подобни функции, но не дава срок за тяхното пускане.

Дни по-късно се появиха и данни, че в Instagram също се подготвят функции за намаляване на зависимостта. Една от тях ще съобщава на потребителите, че вече са видели всички публикации за последните 2 дни. Идеята е така да се успокоят най-върлите Instagram маниаци, че не са пропуснали нищо и могат да оставят телефона и да не скролват постоянно приложението в очакване на нови снимки. Ще има и режим тип „не ме безпокой”, който да спира известията за определен период.

услугите Facebook ще помага в борбата с пристрастяването срещу услугите си А1 Блог

„На мен това не ми трябва”

Въвеждането на подобни функции изглежда като добро решение на потенциален проблем. В повечето случаи обаче, човек не осъзнава, че се е пристрастил към нещо докато не е твърде късно. А когато става дума за мобилно приложение и социална мрежа, границата между пристрастен и просто запален фен е доста тънка и не всеки човек би я осъзнал. Така подобни функции може да останат неизползвани от хора, които всъщност не осъзнават или не приемат, че имат нужда от тях.

Признаците дали човек е станал зависим от социална мрежа са доста трудни за забелязване. В не малка степен са и индивидуални, но все пак има някои общи индикации, които може да подсказват проблем.

услугите Facebook ще помага в борбата с пристрастяването срещу услугите си А1 Блог

През 2012 г. норвежки учени от университета в Берген създадоха „Скала на Facebook пристрастеност на Берген”. В нея те посочват 6 въпроса, които показват симптоми на пристрастеност. На всеки от въпросите се отговаря с един от пет отговора: много рядко, рядко, понякога, често, много често. Ако на 4 от шестте въпроса се даде отговор „често” или „много често”, тогава има наличие на пристрастеност към Facebook, казват учените. Ето и въпросите:

  1. Прекарвате много време мислейки за Facebook или в планове как ще го използвате
  2. Имате желание да използвате Facebook все повече и повече
  3. Използвате Facebook, за да забравите за лични проблеми
  4. Опитвали сте се да намалите употребата на Facebook, но без успех
  5. Ставате неспокойни или притеснени, ако ви е забранено да използвате Facebook
  6. Използвате Facebook толкова много, че влияе отрицателно върху работата или обучението ви

Разбира се, това не е диагноза или гаранция, че даден човек е или не е зависим от социалните мрежи. Все пак, може да е добра индикация за наличие на потенциален проблем.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*