Мондиал 2018 ни показа – VAR е бъдещето на футбола

Световното първенство по футбол приключи преди броени дни, а след него остават спомените и анализите на случилото се.  Мондиалът в Русия, разбира се, ще се запомни най-вече с триумфа на Франция и невероятния поход до финала на Хърватия. Най-обсъжданата тема в хода на първенството обаче бе друга – VAR или иначе казано видео асистент реферите, които помагаха на главния съдия във вземането на решенията.

След като технологиите бяха навлезли отдавна в много други спортове, най-сетне и футболът се реши да направи тази стъпка в развитието си на най-високата възможна сцена. През 2014-а в Бразилия успешно бе въведена технологията на голлинията, която показва, дали топката е влязла във вратата или не, но това определено не предизвика дискусиите, които дойдоха с VAR и използването му по руските терени, а мненията бяха на двата полюса.

Как се използваше VAR на Световното?

Вече ви разказахме какво точно представлява VAR, но логично в Русия всичко в използването на системата бе още по-задълбочено – четирима „видео съдии“ наблюдаваха всеки един двубой на Мондиала от специална зала в международния телевизионен център в Москва, в която имаха на разположение 33 камери, от които 8 супер слоу-моушън и 4 ултра слоу-моушън. До тях бяха и четирима видео оператори, които да показват абсолютно всеки възможен ъгъл на действие с единствената цел всяко едно взето съдийско решение да бъде правилно. Видео асистентите поддържаха връзка с реферите на 12-те стадиона по фибро-оптична радио система и така дискутираха с тях всяко дискусионно решение.

VAR = повече справедливост

Каквито и да са мненията на феновете за използването на видео системата, то едно е ясно – VAR носи повече справедливост на футболния терен. Това показват и числата, защото VAR промени 17 от 20 грешни съдийски решения в Русия. Бяха отсъдени и рекордните 29 дузпи, с цели 16 повече от преди 4 години. От тях 11 бяха дадени заради намесата на видео асистентите, което ни показва откъде идва разликата.

Главният съдия остава най-важният в цялата група от рефери, тъй като той е този, който взима финалното решение. VAR обаче му дава повече опции за действие и спокойствието, че дори да е отсъдил грешно, ще може да се поправи веднага, било то след като се довери на видео реферите или след като сам види повторение на спорната ситуация.

Системата е най-полезна тогава, когато място за интерпретации няма и ситуацията е кристално ясна, но просто е била останала незабелязана от реферите на терена. Такива в Русия имаше доста. Няколко ярки примера са отменената дузпа за Бразилия срещу Коста Рика след симулация на Неймар, отмененият първоначално неправилно гол на Яго Аспас за Испания срещу Мароко или пък попадението на Корея в 92-ата минута срещу Германия, което без VAR нямаше да бъде зачетено.

Спорните моменти и негативите от системата

Спорните ситуации и недоволство от съдиите няма как да бъдат премахнати напълно, но се свеждат до минимум. Когато става дума за наистина много спорна ситуация, в която е въпрос на интерпретация на реферите, тогава няма как да не остават недоволни. И тогава VAR обаче помага, защото те взимат много по-информирано решение. Освен това, ако направят голяма грешка, място за оправдания с това, че ситуацията е била много бърза и реферът не е видял случилото се, просто няма.

Такава спорна ситуация бе отсъдената дузпа за Франция във финала след игра с ръка на Иван Перишич, но все пак главният съдия остава последната инстанция и е на терена, за да взима тези тежки решения, когато дори и 20 повторения не могат да дадат ясно решение.

Другата критика от феновете е за забавянето и накъсването на играта заради постоянните разглеждания на ситуации, както и за загубата на емоцията от гола – не можеш да се зарадваш истински, ако се притесняваш, че след минута попадението ще бъде отменено.

Във FIFA са доволни

VAR със сигурност все още не е перфектна система и с времето ще се подобрява, но няма как да не заключим, че бъдещето на футбола е свързано с нея. Така както видео повторенията успешно са част от много други спортове вече дълги години. Такъв е изводът и на президента на FIFA Джани Инфантино, който остана много доволен от въвеждането на VAR на Световното: „VAR изчиства футбола, прави го по-прозрачен и честен. Това е прогрес, по-добре е от преди. Всички знаят това, каквото и да стане, някой ще го види, една от 30-те камери ще го види.“

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*