5 стартъпа, които се грижат за околната среда

Ако тази година ви е писнало есента да е през лятото и за пореден ден излизате с връхна дреха и чадър за работа, вместо любимата си лятна дреха, то може би е време не само да се замислим защо се случват тези сериозни климатични промени, но и какво да направим, за да ги спрем. Съвсем наскоро ви разказахме за новите технологии и как те могат да улеснят ежедневието ни. Нещо повече – те могат и да ни помогнат да намалим вредата, която оказваме на околната среда. Това е целта на много стартъпи, на част от които ще обърнем внимание днес.

Melissa Climate

Melissa е компактно устройство, което ни помага да контролираме климатика вкъщи. Защо опазва околната среда? Най-важното – съхранява електроенергия. А това си е „изгодна“ ситуация не само за природата, но и за джоба ви. Създателите от MClimate са български стартъп, който през 2016 и 2017 г. печели наградата Startup of the Year и находчиво се развива в сферата на „умните“ технологии.

околната среда 5 стартъпа, които се грижат за околната среда А1 Блог

Origin

Те наричат себе си „нов вид компания“, защото търсят начини да използват слабо използвани до момента суровини. Основната им цел е рециклиране и включването в употреба на много рядко използвани материали. Те намират нови приложения за тях, като така намаляват употребата на по-масовите и спомагат за по-малка експлоатаця на природата.

околната среда 5 стартъпа, които се грижат за околната среда А1 Блог

BioCollection

BioCollection също се занимават с рециклиране, но се фокусират върху един от най-вредните материали за планетата – пластмасата. Те преобразуват нерециклируемата пластмаса (която е 92% от цялата използвана в света) в качествена суровина, която може да бъде използвана отново.

околната среда 5 стартъпа, които се грижат за околната среда А1 Блог

MowGreen

Те разработват разнообразно електрическо оборудване като косачки за трева, които се захранванват от батерии, слънчева енергия или 100% възобновяема енергия. Казват, че са започнали с една обикновена косачка. Днес те имат богато портфолио от продукти, които се грижат за намаляване на използваната електроенергия и емисите въглероден диоксид, с които замърсяваме природата.

околната среда 5 стартъпа, които се грижат за околната среда А1 Блог

Bee Smart Technologies

Чували сте, че ако пчелите изчезнат, и на нас няма да ни остава много време. Хубавото е, че много бизнеси обръщат внимание на този проблем и един от тях е българският стартъп Bee Smart Technologies. Те започват от опазването на пчелите, предоставяйки съвременни технологии на хората, които се занимават с отглеждането им, а целта им е да разширят портфолиото си от иновации, за да имат въздействие върху всички земеделски производители.

околната среда 5 стартъпа, които се грижат за околната среда А1 Блог

Без значение с какво се занимавате, опазването на околната среда е ангажимент на всички ни и освен с бизнес, можем да допринесем и като отговорни граждани, съобразявайки се с дребни, но изключително важни неща. Затова ви даваме три прости правила, които можете да спазвате в ежедневието си:

  1. Изхвърляйте боклуците си на предназначените места. Да, понякога може и да няма кошче близо до вас, винаги има начин да не го хвърлите просто на пътя.
  2. Изгасяйте лампите и уредите вкъщи и офиса, които не ползвате. След като вечеряте в трапезарията, защо да свети в коридора, например?
  3. Старайте се да пиете повече вода от стъклени бутилки, избягвайте пластмасовите.

Природата страда заради нас, струва си и на нас да ни е малко неудобно заради нея.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*