Що е то дигитален номад и съществува ли у нас?

Те търсят приключението, новите преживявания, красивите места и обичат да усещат духа на мястото, в което са отседнали. Обичат да се запознават с нови хора, да се забавляват, а офисът им е там, където са лаптопът и телефонът им. Звучи като малка приказка, нали? Да работиш на спокойна сянка, на някой шезлог със свежа лятна напитка в ръка и шумът на вълните за фон. За една не малка група от хора по света това е начин на живот.  Дигиталните номади.

Дигиталните номади

Те са на възраст предимно между 24 и 35 години и са най-вече от САЩ и Европа*. Занимават се със собствен бизнес или с фрийленс проекти, но основното е, че работата им дава свободата да са независими от локацията, в която се намират. Техният начин на живот е интересен за много хора, мечта за други и тема на блогъри и дори известни световни медии. И ако си мислите, че това се случва само по света, но не и у нас, то е добре да посетите няколко събития, организирани от някое споделено работно пространство в страната ни, защото това са местата, където те не рядко могат да бъдат открити.

номади Що е то дигитален номад и съществува ли у нас? А1 Блог

Първи стъпки

Ако и вие се замисляте за живот, независим от локацията, то ето първите стъпки, които да предприемете, за да бъдете дигитален номад:

  1. Преминете плавно. Рязкото напускане на постоянната работа и просто тръгването на някъде не е решение. Подходете внимателно и първо се опитайте да свикнете с дистанционната работа. Има достатъчно възможности да работите от вкъщи и да управлявате времето си сами – започнете първо с това.
  1. Станете добри в една или няколко области. Работата, която ще изпълнявате, задължително трябва да не зависи от вашата локация. Развийте уменията си в конкретна област, като маркетинг, дизайн, създаване на софтуери и други, за да бъдете конкурентен. Започнете ли работа на свободна професия, задължително трябва да работите върху личния си имидж – това ще ви направи по-търсени за изпълнението на проекти.
  1. Направете си план. Изберете дестинации и места, които искате да посетите, проучете ги и се запознайте доколко те са „гостоприемни” за дигитални номади. С времето ще задобреете, но в началото най-вероятно ще се чувствате по-добре, ако имате предварителна резервация за нощувка например. Все пак, от комфортната зона не се излиза много лесно.
  1. Комуникирайте с такива хора. Дигиталните номади са изключително… дигитални. Съвсем лесно можете да ги откриете в социалните мрежи, а те обичат да споделят и да се обграждат с хора със сходни интереси. Открийте такива групи и се свържете с хора, които могат да ви споделят опита си и дори да ви съдействат.
  1. Не забравяйте, че не отивате на почивка. Дигиталните номади работят, докато пътуват. Когато вече имате сигурни проекти, може би и малко заделени средства, освен да познавате мястото, където отивате, е добре да знаете часовите разлики с вашите клиенти и възможностите за работа. Бъдете гъвкави в това и задължително се поинтересувайте за условията за работа в споделени работни пространства – там със сигурност ще имате спокойствието да си свършите работа. Другото хубаво е, че те ще ви срещнат с още много хора със сходни интереси и начин на живот, с които да обмените опит, а защо не и да си станете партньори в нов проект.

номади Що е то дигитален номад и съществува ли у нас? А1 Блог

И накрая, но не на последно място, не забравяйте, че България също е много притегателен център за хора, независими от локацията си. Защо първо да не обиколите българските споделени пространства и да откриете нови съмишленици там? Ще се изненадате от техния брой и на колко различни места съществуват!

*Според проучване от 2016 г. на една от най-големите медии, ангажирани с темите за дигиталните номади www.medium.com.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*