Технологиите вече превръщат и здравето в дигитален продукт

Думите „дигитална ера” звучат като клише, но са и факт. Днес все повече неща стават дигитални или са сериозно повлияни от дигиталното. В това число попада и здравето, благодарение на множество приложения и услуги, които набират популярност.

Дигиталното здраве се превръща в основен фокус на всички големи имена в ИТ индустрията. Дигиталните услуги и приложения за здраве са виждани като средство за намаляване и оптимизиране на разходите за здравеопазване, както и за подобряване на здравните грижи за хората. Всичко това създава и доста голям пазар за услуги, приложения, допълнителни устройства, нови технологии и развитие на изкуствен интелект.

Дигиталните лекари и треньори

Надали има човек, който би казал, че не иска да е здрав, да се чувства добре и да е във форма. Постигането на всичко това обаче често се оказва доста трудно на фона на реалния живот с много ангажименти, стрес и липса на време и средства. Тук се появяват мобилните приложения за здраве, фитнес гривните и допълнителните аксесоари. Вместо да се дават пари за треньори и диетолози, защо да не се пробваме сами да си помогнем чрез няколко приложения и аксесоара?

Поне така изглежда философията отстрани, особено спрямо действията на големите компании. Amazon например има план да развие гласовия си асистент Alexa да има изкуствен интелект, който да отговаря на различни въпроси, свързани със здравето, съобщава BusinessInsider. Разбира се, асистентът ще предлага и лекарства, които след това потребителят да си купи от Amazon.

Apple от своя страна залага на приложенията и услугите. Компанията вече има цяла платформа за здравни услуги и устройства. Apple обаче се насочва най-вече към мониторинга. Нейната платформа само събира информацията и я оформя в разбираем вид за потребителя и неговия лекар или треньор. Преценката какво лечение или режим да се предприеме след това остава на тях.

Microsoft и IBM се насочват най-вече към развитието на изкуствен интелект, който да се използва в помощ на лекарите. IBM Watson например вече помага на лекари да диагностицират различни видове рак. Microsoft пък развива платформата Azure, която да може да помага в прецизния подбор на лекарства.

Alphabet, която обединява бизнесите на Google, има доста голям фокус върху здравето. Холдингът има няколко компании, които са посветени изцяло на подобряване на качеството на живот и дълголетието. Освен това Google допълнително работи по проекти в сферата на електронни здравни картони, подобряване на ИТ инфраструктурата за медицински цели и др.

През последните 2-3 години се наблюдава и огромен ръст на популярността на здравните и фитнес приложенията. Те са хиляди, като имат най-различен фокус. От бързи упражнения за поддържане на сутрешен тонус до онлайн консултации с лекари и специалисти в реално време.

С едно наум

здравето Технологиите вече превръщат и здравето в дигитален продукт А1 Блог

Тъй като пазарът на дигитални здравни услуги расте бързо, в него се появяват доста участници със съмнителен ефект. През последните няколко седмици в чувствителна тема се превърнаха приложенията за психологическа помощ. Те даже си имат своя категория – mHealth Apps. Проучване на учени от Университета на Сидни обаче показва колко рискове се крият в тези приложения.

Учените са тествали около 60 от най-популярните mHealth приложения в САЩ, Канада, Великобритания и Австралия. Оказва се, че тези приложения имат сериозен проблем – те често генерализират казусите и объркват потребителите. „Идеята, че обикновени възходи и падения в ежедневието имат нужда от лечение, може да увеличи употребата на тези приложения от хора с леки проблеми. Тези проблеми няма да получат решение, но потребителите могат да загубят много време, а вероятно и лични данни… Може да бъде полезно за тези хора да чуят алтенативни мнения какво означават нормални психически преживявания, за да се намали риска от грешни диагнози”, коментира пред mHealth Intelligence Лиса Паркър, съавтор на проучването.

От друга страна, хората със сериозни психически проблеми, които реално имат нужда от помощ, могат да бъдат объркани от тези приложения, които ги убеждават, че могат да се справят сами с проблемите си, допълва Паркър. Подобни проблеми има и в други типове здравни приложения, казват учените.

Здравето във всичките му форми е строго индивидуална тема. Едни и същи методи често действат по коренно различен начин на хората. Именно затова е важно човек все пак да се доверява на специалистите, а информацията от здравните приложения да се използва за ориентир и следене на прогреса, но не и за диагностициране.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*