Батериите продължават да са основната пречка в развитието на смартфоните

Смартфоните са популярни вече 10 години, а като концепция съществуват още по-дълго. За толкова време те са се развили доста и днес разполагат с впечатляваща производителност и функции. Но както преди, така и сега, основната им слабост остават батериите.

Колкото и мощен, красив, интелигентен и какво ли още не да е един смартфон, той е толкова използваем, колкото в батерията има останал заряд. Потребителите са свикнали, че трябва да зареждат телефона си всеки ден и да носят със себе си допълнителни батерии. Същевременно, батериите са си все същата технология, която макар и с известни подобрения, продължава да е далеч от модерните постижения в останалите компоненти на смартфоните.

Проблеми и недостатъци

Батериите са най-големият, тежък и деликатен компонент във всеки смартфон. Както не веднъж всички са виждали по новините, те могат да се самовъзпламенят във всеки един момент. За щастие, това реално е много малък процент от общата бройка и е в рамките на нормалното. Все пак не е приятно усещане, тъй като човек няма как да знае дали и батерията на неговия телефон няма да се окаже дефектна.

Но докато това е в сферата на вероятностите, то друг проблем на батериите е доста явен – техният ограничен капацитет. Докато всички останали компоненти в смартфона стават все по-тънки, леки и мощни, батериите си остават големи и тежки. Освен това, за да имат повече капацитет, трябва да са и по-големи. А по-мощните компоненти изискват и повече енергия. Така се получава ситуация, в която чиповете се смаляват, но батериите растат, за да могат да ги „изхранват”.

Трети проблем е липсата на гъвкавост. Сега батериите трябва да са един монолитен блок. Това създава много пречки и трудности за развитието на смартфони с по-атрактивен дизайн. Ако батерията може да е в различна форма или дори да е гъвкава, това ще позволи не само използването на повече площ за нея, но и създаването на по-атрактивни устройства.

Решенията са далеч

Всички тези проблеми имат решения. Повечето от тях дори са в сравнително напреднала фаза на разработка. Въпреки това все още са доста далеч от комерсиализиране.

батериите Батериите продължават да са основната пречка в развитието на смартфоните А1 Блог

Основният проблем на батериите е, че те са коренно различни от останалите компоненти в един смартфон. Докато електрониката може бързо и лесно да се развива напред, да се смалява и подобрява, то при батериите това не е така. При тях има много задълбочена и сложна химия, като всяка промяна трябва да се анализира и проверява дълго и внимателно. Често новите формули се оказват с много голям потенциал, но първо трябва да се стабилизират, да се разработят ефективни методи за масовото им производство и др. Това са времеемки и скъпи процеси, които поне засега, не могат да се движат с темпото на електрониката.

Добрата новина е, че все по-масовото навлизане на електрически автомобили и алтернативните източници на енергия, увеличават усилията в разработката на по-добри батерии и технологии за тях. Учени от Университета на Ватерло например наскоро обявиха, че са открили голям потенциал в литиево-кислородните батерии, които са с 50% по-голям капацитет и с три пъти повече цикли на презареждане. За съжаление и тази разработка все още е на години време от завършена. Все пак тя показва, че и този бранш не спи, а работи активно, но просто при него нещата се случват по-бавно поради множество неизбежни фактори.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*