Как да се справите с отпускарската треска

Отпуск. Кой не обича да почива? Лятото ще отидеш я на море, я на планина или на някоя хубава екскурзия. А защо не просто да се излежаваш на дивана и да направиш това, което все отлагаш? Това е времето, в което напълно можеш да забравиш за натоварения работен ден, и да се отпуснеш, обръщайки внимание най-вече на себе си и близките си. Но… като всяко хубаво нещо, и отпускът си има край и колкото и да ти е тъжно, ще трябва отново да се върнеш на бюрото към обичайния ритъм.

Как да се справите със стреса от връщане на работа след отпуск? Днес ви даваме 5 съвета, за да го преборите и да продължите работа с позитивното настроение от почивката си.

Без етикети

Опитайте се да премахнете „етикетите”, че почивката е хубаво нещо, а работа – не. Това звучи малко абстрактно, затова ще поясним. Опитайте се да погледнете под друг ъгъл на работата си – не като нещо, което ви натоварва и стресира, а като време, в което имате възможността да учите нови неща и да се развивате. Дори да не работите работата на мечтите си, със сигурност има какво да научите от настоящата, което ще ви е от полза. Просто сменете гледната точка и времето на отпуск е перфектен момент за това.

Списък

Подгответе списък на нещата, които „оставяте“, още преди да сте излезли в отпуск. Съвсем нормално е по време на отпуска си да се отпуснете и когато се върнете на работа, да забравите някои важни, но пък дребни задачки, които е трябвало да придвижите. Дали чакате отговор от клиент, обратна връзка, или трябва да се свържете с важен контакт, просто си ги запишете. И за да не се занимавате с хартия, все пак трябва да пазим околната среда, можете да използвате приложенията за организация на времето, които преди време ви споделихме. Така, дори да се присетите нещо, когато сте на плажа, съвсем спокойно можете да го запишете там и да се върнете към него, когато му дойде времето.

Колега на помощ

Помолете колега да ви напише имейл с неща, които са се случили, докато ви няма. Например, ако някой друг е поел ваш ангажимент, докато ви няма, е важно да ви каже какво се случва с него. Добре е с този имейл да започнете първия си ден след почивката, затова по възможност, нека го получите преди това.Опитайте се да си осигурите „буферен ден“, т.е. един свободен между ваканцията и работата ви. Да, може да звучи малко безсмислено да отделяте ден от почивката си, за да си стоите вкъщи, но стратегически е много добра идея. Това ще ви даде време спокойно да се настроите към нормалното ежедневие. Можете да се захванете с почистване на дома, пране, пазаруване и други битови задачи.

По-полека

Започнете със задачите една по една и дори в началото – с по-дребните. Да, във всеки друг ден не е добре да започвате с дребните задачи, като отлагате малко по-спешните. Но дайте си час-два от началото на първия работен ден след отпуск, за да се настроите на тази вълна. Разбира се, не им позволявайте да ви отнемат и половината ден, но имейли, които чакат бърз отговор или задачи, които ще ви отнемат малко време, могат да са добър начин да се адаптирате бързо.

И все пак, не приемайте този преход като нещо твърде голямо. Това е съвсем нормално и всеки от нас се чувства по сходен начин, но не забравяйте, че колкото по-добре се подготвите, толкова по-лесно ще се справите. И накрая – просто бъдете позитивни.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*