5 тенденции от IFA 2018

Всяка година изложението IFA събира голям брой компании от целия свят в Берлин. И докато през последните години изглеждаше, че дните на подобни събития постепенно залязват, IFA 2018 имаше какво да предложи. По време на изложението се очертаха няколко тенденции в потребителската електроника.

Лаптопи с безрамкови дисплеи

IFA 5 тенденции от IFA 2018 А1 БлогДисплеите без рамка или с максимално тънка такава се превърнаха в любима тенденция при смартфоните. Въпрос на време беше тя да се разпространи и към лаптопите. Acer, Asus, Lenovo, Dell и още няколко производителя представиха именно такива модели.

Предимствата са няколко. Едно от тях е използването на по-голям дисплей, без това да увеличи размерите на корпуса. По-малкият корпус означава и по-малко тегло. А и визуално лаптопът изглежда по-добре. Тенденцията със сигурност ще продължи, а с нея ще има и още все по-интересни решения.

Бялата техника продължава да поумнява

IFA 5 тенденции от IFA 2018 А1 БлогМакар да изглежда, че тези устройства си седят само по изложения и малцина реално имат такива, това не ги спира да се развиват. Компаниите имат все повече идеи. Bosch например разработва проектор, който да създава своеобразен сензорен дисплей върху кухненския остров. Така следването на рецептата ще е много по-лесно, без таблетът или смартфонът да станат целите в брашно и олио.

AEG пък разработва хладилник с въртящи се рафтове, които да улесняват взимането на продукти от всеки ъгъл. Компанията работи и по миялна машина, която съветва потребителя как да бъде по-екологично съобразителен. Има и умни котлони, които автоматично регулират температурата на ястието, за да се сготви правилно.

Умните часовници все още са тук

IFA 5 тенденции от IFA 2018 А1 Блог

Вече няколко години умните часовници упорито присъстват на пазара в опит да станат следващия голям хит. За сега това не им се отдава особено и повечето от тях бяха изместени от по-практичните и семпли фитнес гривни. Въпреки това компаниите не се отказват и продължават работа по тях.

Google пусна нова версия на Wear OS с нови функции, голяма част от които са насочени към спорта и целят да направят умните часовници по-добри конкуренти на гривните. Именно спортът е новата цел на тези устройства, като повечето нови модели са съобразени с това и предлагат по-спортен дизайн, по-здрав корпус и по-издръжлива батерия.

Умните говорители са повече от временен хит

IFA 5 тенденции от IFA 2018 А1 БлогКогато Amazon създаде своите умни говорители, това изглеждаше като доста нишов продукт и опит на компанията да си намери занимавка. Днес обаче те са толкова популярни, че дори компании като JBL, Harman Kardon и Bang & Olufsen се присъединяват на този пазар. Huawei също влезе в клуба със свое предложение AI Cube, което използва Alexa за гласов асистент.

Конкуренцията ще става още по-ожесточена и с предложенията от Apple и Samsung. Така от нишов продукт, умните говорители постепенно стават аксесоар за почти всеки дом и дори за повече от едно помещение в дома.

8K видеото е на хоризонта

IFA 5 тенденции от IFA 2018 А1 БлогВече почти всеки нов смартфон записва 4K видео, а почти всеки нов телевизор поддържа тази резолюция. Тя се превръща и в даденост за мониторите и лаптопите. Индустрията постепенно се подготвя за следващата голяма стъпка – 8K видео. Този стандарт ще предлага не два, а четири пъти повече пиксели спрямо 4K, като идеята е, че картината ще изглежда още по-ясна. Sharp вече предлага 8K монитор, а Samsung представи и първия 8K телевизор.

За сега тези устройства струват по над 10 000 евро и реално няма за какво да се използват, тъй като истинско 8K видео все още не съществува в достатъчно количество. Телевизорът на Samsung компенсира това със система с изкуствен интелект, която да конвертира видеото от по-малка резолюция до 8K. И макар 8K видеото като цяло все още да е далеч от ежедневието, първите стъпки вече са направени и колелото се завърта в тази посока.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*