Как споделянето носи икономически ползи

Споделени автомобили, споделени велосипеди, споделени пространства – днес все по-малко хора искат да притежават вещи и имоти и все повече искат да използват неща под наем или чрез програми за споделяне. Оказва се, че положителните ефекти от подобно потребление са много.

Основният фактор, който кара хората да използват “споделени” схеми, се крие на дъното на портфейлите им. Този метод обичайно пести пари. Да вземем за пример автомобила. Да притежаваш кола означава, наред с цената на самото возило, да плащаш и за гориво, за консумативи (например масла и филтри, освен ако не е електромобил), разбира се – данък, пътни такси и сини зони, застраховки. В същото време колата стои, през повечето време, паркирана и бездейства. Статистиката показва, че едно лично превозно средство стои паркирано през 97% от времето. Какво излиза – парите са дадени, а машината стои напразно. Споделените автомобили преобръщат тази схема – някой (да речем фирма) има грижата за поддръжката, за консумативите, застраховките и данъците, а много хора използват колата един подир други и заплащат само за времето на потребление. Самите коли са в движение почти постоянно.споделяне Как споделянето носи икономически ползи А1 Блог

Екологичните ползи от споделянето са съществени и все повече виждаме, че те имат значение. Ресурсите се използват ефективно. Намаляват се отпадъците. Намалява се потреблението на енергия. Свива се въглеродният отпечатък. Намалява се цялото вредно въздействие върху природата. А това е нещо, към което е важно да се стремим, защото пред очите ни планетата “полудява” – природните катаклизми зачестяват зстрашително.

Но има и други ползи – и те са за общностите – и са икономически. Самият начин на живот при споделеното използване на ресурсите носи тези предимства.

Наскоро проведено проучване показа, че отзивите за споделените стаи, отдавани чрез AirBnB, подпомагат местните общности. Всяка рецензия за кътче, където човек е отседнал чрез резервация рез AirBnB, е хвалба за стопанина – но това ще доведе повече туристи не само при него, а и при съседните нему ресторантчета, магазинчета, кафенета. Така споделените стаи всъщност носят полза не само за притежателите си, но и за мнозина от техните съседи. Цялата местна общност печели – и локалният плод-зеленчук, и дребните занаятчии в региона, и магазинчето за облекла….споделяне Как споделянето носи икономически ползи А1 Блог

Някой може би ще каже, че това е приятно звучаща теория – но тя наскоро бе доказана статистически. Учени от университета „Пърдю” публикуваха данни, че 2% увеличение на броя на отзивите в AirBnB за дадена квартира води до 3% ръст на заетостта и до 7% скок в посетителските отзиви в Yelp за ресторантите около квартирата. Финансовата стойност на това явление се измерва в милиони.

Анализът на данните предполага, че гостите, привлечени чрез AirBnB, са склонни по принцип да харчат парите си на местно ниво, а не просто да търсят евтино настаняване.

Наскоро проведено проучване от учени от Вашингтон пък показа, че схемите за споделените велосипеди имат огромно икономическо въздействие за регионите, в които действат.

споделяне Как споделянето носи икономически ползи А1 Блог

Зоните със станции за споделени велосипеди привличат много хора. Тези потребители са склонни да се отбиват в местните магазинчета, заведения. Статистиката показва, че един потребител на споделен велосипед е много склонен да похарчи парите си “в радиус от четири блока” около дадена вело-станция. В гъсто населените градски зони, например в центровете, потребителите на споделени велосипеди не губят време в търсене на място за паркиране, подобно на шофьорите. Свободното си време тези колоездачи използват за какво? За разходка, среща с приятели, пазаруване, пиене на кафе – все  в местните магазини и заведения. По този начин местните бизнеси се радват на ползи от споделените колелета.

споделяне Как споделянето носи икономически ползи А1 БлогЗа туристическите селища споделените велосипеди са особено полезни. Колелото, спроед урбанистите, не е “олекотен” транспорт, а е по-скоро “леко ускорено” пешеходство – този метод на движение предразполага хората да се оглеждат, да се спират, да искат да разгледат, да желаят да опитат, да вкусят, да поседнат да си починат. Закономерно, те търсят да си купят нещичко, да се нахранят с местна храна, да се снимат с местна забележителност, да опитат местни питиета, да си купят дреха от местни магазини. Шопингът процъфтява – все в полза на местния дребен бизнес.

Дори обикновеното споделено пътуване от и до работа (т. нар. карпул) носи икономически ползи отвъд споделения разход за придвижване.

споделяне Как споделянето носи икономически ползи А1 Блог

Пътуването със споделени коли означава по-малко трафик в града. Това освобождава пространство (по-малко паркирани коли) и съответно време на хората – чудесна предпоставка те да се посветят на дейности като срещи с приятели, ходене на кино, хапване на сладолед, пазаруване. Все неща, носещи приходи на локалните бизнеси. Според някои европейски статистики, около 30% от автомобилното движение в градските центрове всъщност се прекарва в търсене на парко-място! Ако това време е свободно, то хората ще го прекарат в приятни занимания, които носят икономически ползи за местната общност.

Накратко, ако сте имали колебание дали да използвате някоя “споделена” схема досега, грабвайте смартфона и инсталирайте съответното й приложение! Освен, че ще си улесните живота, ще подпомогнете местните производители и малките локални фирми.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*