Apple представи три нови модела на iPhone и новия Apple Watch

Apple спази традицията си да представя новото поколение на iPhone през втората седмица на септември. Това беше така и тази година, като този път компанията показа три нови модела на iPhone, както и четвъртото поколение на Apple Watch.

Разбира се, основното внимание попада върху iPhone. Това е устройството, което в наши дни е символ на Apple, генерира най-много приходи и печалби за компанията и продължава да се радва на голяма популярност.

iPhone Apple представи три нови модела на iPhone и новия Apple Watch А1 Блог

Новите флагмани на iPhone – Xs и Xs Max

Apple запази и негласната традиция да има три нови модела. Два от тях наследяват миналогодишния iPhone X. Те се казват iPhone Xs и Xs Max. Дизайнът им е сходен с предишния модел. iPhone Xs има 5.8-инчов OLED дисплей с 458ppi, докато iPhone Xs Max използва 6.5-инчов OLED панел, също с 458ppi. Третият модел е iPhone Xr, като той има 6.1-инчов LCD Liquid Retina дисплей с 326ppi и без 3D Touch, което ще направи цената му по-ниска.

Двата Xs модела ще са флагманите. Те ще предлагат по-качествения дисплей, както и двойни камери. Xr от друга страна ще е по-евтин, като освен LCD, ще разчита и на единична камера на гърба. Корпусът Xr ще е алуминиев, а не от неръждаема стомана като на Xs и Xs Max. И трите модела използват ново, по-здраво стъкло и ще имат нови цветове, включително златен, червен, бял и син. Златният, ще е само за Xs и Xs Max. Общо ще има 6 цвята за Xr и 3 за Xs/Xs Max. Корпусите на Xs и Xs Max са с рейтинг IP68 за водо- и прахоустойчивост, докато Xr има рейтинг IP67.

iPhone Apple представи три нови модела на iPhone и новия Apple Watch А1 Блог

И трите модела разполагат с оптична стабилизация и достъп до най-новите алгоритми и системи за обработка на снимките.

От гледна точка на хардуер, разликите няма да са толкова големи. И трите модела имат новия процесор А12 Bionic, подобрения при батерията и др. Очаквано, те ще използват новата версия на мобилната операционна система iOS.  И трите модела ще имат версии с 64GB, 128GB и 256GB, а iPhone XS ще се предлага и с 512GB вградена памет.

Apple обърна голямо внимание на процесора A12. Той има подобрен невронен модул, чрез който извършва повечето от обработката на данните от сензорите и изкуствения интелект. Самият чип има 4-ядрен графичен процесор и 6-ядрен главен процесор. Apple изтъква, че чипът е изключително мощен и може да се справя с 5 трилиона операции в секунда.

iPhone Apple представи три нови модела на iPhone и новия Apple Watch А1 Блог

Корпусът Xr ще е алуминиев и ще се предлага в 6 цвята, единият от които – син.

Това се отразява както на цялостната работа на телефона, така и на обработката на снимки. Xs/Xs Max ще имат двойна 12-мегапикселова камера, едната е със широкоъгълен обектив, а другата – с 2-кратно оптично увеличение. Xr пък има единична 12-мегапикселова камера с широкоъгълен обектив. И трите модела разполагат с оптична стабилизация и достъп до най-новите алгоритми и системи за обработка на снимките.

iPhone Apple представи три нови модела на iPhone и новия Apple Watch А1 Блог

Xs и Xs Max ще имат двойна 12-мегапикселова камера.

Предните камери също са идентични. Те са 7-мегапикселови, като към тях има отделна инфрачервена камера и dot проектор, които се използват от системата Face ID. Според Apple това е най-сигурната подобна система на пазара. Батерията е малко по-голяма, като ще издържа между 30 и 60 минути повече, спрямо тази при предшественика си, в зависимост от модела и потреблението.

Четвъртото поколение на Apple Watch

Макар да не дава официални числа, Apple винаги е казвала, че умният ѝ часовник се представя отлично на пазара. Според компанията това е най-продаваният часовник от какъвто и да е тип в света.

iPhone Apple представи три нови модела на iPhone и новия Apple Watch А1 Блог

Apple Watch получава дългочакното обновление със своето четвърто поколение.

Apple Watch от доста време се нуждае от обновление. Сега най-сетне го получи с новото си 4-то поколение, като компанията заявява, че всеки компонент е изцяло преработен. Apple Watch Series 4 предлага по-тънка рамка около дисплея, поддържа ЕКГ функция чрез електроди в корпуса, като за по-голяма прецизност на сензорите и качество на данните, гърбът на корпуса на всички модели вече е керамичен със сапфирен кристал.

Освен това всички модели ще имат и версия с модул за мобилна връзка, както и подобрени говорител и микрофон. Часовникът има новата хардуерна платформа S4 с двуядрен процесор и подобрен видеоконтролер за 2 пъти по-добра производителност. Благодарение на новите, по-прецизни сензори, Apple Watch може да засече падане и да повика помощ автоматично, ако човекът не помръдне в рамките на минута. Тази функция и ЕКГ обаче ще са налични само в САЩ засега, тъй като само там имат одобрение от здравните власти. Всички данни са криптирани и не се споделят с никого, а потребителят решава с кого и как да ги сподели, казва Apple.

iPhone Apple представи три нови модела на iPhone и новия Apple Watch А1 Блог

Часовникът има новата хардуерна платформа S4 с двуядрен процесор и подобрен видеоконтролер за 2 пъти по-добра производителност.

Предвижда се да има и две версии – с 40мм и 44мм височина на диспеля. С часовника идва и обновена версия на неговата операционна система – Watch OS 5. Тя дава повече възможности за персонализиране на интерфейса, повече различни лица на часовника и нови приложения и ще може да се използва и от предишното поколение.

Какво липсваше

Първоначалните слухове за събитието на Apple посочваха доста нови продукти. Включително обновление при iPad и нов, по-евтин модел на лаптопа MacBook. Apple обаче не представи подобни устройства. Компанията не говори и за подложката за безжично зареждане AirPower, която представи миналата година. Очакваше се и нова версия на безжичните слушалки AirPod.

Най-вероятно Apple ще остави новия iPad и MacBook за отделно събитие. Обикновено компанията прави второ събитие през октомври, на което показва именно тези устройства. Очаква се новата версия на iPad Pro да има доста познат дизайн. Той ще е много сходен с iPhone X. За разлика от смартфона обаче, iPad Pro има някои важни разлики. Една от тях е стилусът Apple Pen. Освен това новият iPad Pro може да  използва и USB-C порт, както и ново, по-мощно зарядно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*