Приключи ли манията по криптовалутите

През тази година пазарът на криптовалутите преживява тих хаос. Той не може да се завърне до пиковите си нива от края на 2017 г. и има постоянни краткотрайни възходи и сривове. Прогнозите за бъдещето на криптовалутите също са разделени в двете крайности и моментите на оптимизъм бързо са посичани от негативните нагласи.

Пазарът на криптовалути като цяло в момента е в доста труден период. Вниманието към виртуалните пари изглежда намаляло, но всъщност то е все така изострено. Но докато миналата година основната тема беше колко ще се повишат цените, то тази година вниманието е разделено в няколко посоки.

Множество предизвикателства

криптовалутите Приключи ли манията по криптовалутите А1 Блог

Една от големите теми и основен проблем на криптовалутите през тази година е регулацията. Институциите по света все още са много разединени в позициите си за криптоактивите като цяло. Някои от тях твърде често променят мнението си, други се движат твърде бавно, трети директно забраняват всичко свързано с виртуалните пари.  Всичко това създава голяма нестабилност, несигурност и неяснота.

Инвеститорите трудно биха вложили големи суми, ако има риск те да се окажат безвъзвратно загубени заради променена регулация. Компаниите и финансовите институции също не биха отделили големи средства за разработка и поддръжка на криптоактиви, ако те може да бъдат забранени. Липсата на ясни правила и защити за инвеститорите и търгуващите с криптовалути също е проблем, който отказва доста хора.

Така се създава ситуация, в която повечето хора и компании предпочитат да стоят отстрани и да наблюдават какво се случва на криптопазара, вместо да участват активно в него. Участниците пък са под постоянно напрежение и всяка негативна новина може да ги провокира да продават активи и да понижат цените още повече. А повечето криптовалути и особено Bitcoin почти не се използват за друго, освен за обмен и като актив.

„С оглед на времето и разходите, които са необходими, за да се използва Bitcoin за плащане на ежедневни стоки и услуги, за повечето хора това не е реалистично. За тях няма смисъл. Не е нито по-лесно, нито по-евтино спрямо традиционните финансови инструменти… Колкото и да привлича внимание, докато не стане практично за обикновения човек да си купи мляко с тях или да вложи спестяванията си без да рискува да загуби 20% за седмица, потреблението на Bitcoin сред масовия потребител ще бъде много ниско”, коментира пред онлайн изданието CCN Шефилд Кларк, изпълнителният директор на Coinsourse, най-голямата мрежа за Bitcoin „банкомати”.

Какво да се направи

Според Кларк един от основните проблеми е именно липсата на регулация. Той смята, че е глупаво да се приема, че Bitcoin може да оцелее като нерегулирана валута и това е идеалистично вярване. „Истината е, че Bitcoin и компаниите зад него са регулирани от банките, на които разчитат, за да развиват бизнеса си. Без ясни регулации от правителството, тези банки могат да наложат много по-строги стандарти на компаниите, отколкото държавна регуалция би предприела”, смята още Кларк.

Милиардерът Майкъл Новограц запазва отпимизъм. Според него още тази година Bitcoin ще достигне отново цена от 10 000 долара, което ще мотивира по-големите финансови институции да навлязат на пазара. Той смята, че е нужно просто Bitcoin да покаже малко стабилност в ръста на цените си и да получи подкрепата на няколко големи имена. Това ще е достатъчно за генериране на дълготраен ръст.

И макар прогнозите и очакванията да изглеждат разделени, повечето от тях имат една обща черта: изглежда, че времената на експлозивните растежи на цените на криптовалутите са приключили. Потенциал за много високи цени все още има, но достигането до тях ще е по-бавно и придружено с повече възходи и падения спрямо огромните очаквания, които възходът през миналата година породи.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*