Младите потребители се опитват да прекарват по-малко време онлайн

Facebook изживява доста тежка година с поредица от скандали. Освен това социалната мрежа има и един сериозен проблем – губи интереса на тийнейджърите и младите потребители с почти постоянно темпо. Проучване на Pew Research Center дори посочва, че тийнейджърите напоследък сами се опитват да намалят времето, което прекарват в социалните мрежи като цяло.

Средно 54% от американските тийнейджъри смятат, че прекарват твърде много време със смартфона си. 57% казват, че се опитват да ограничат времето в социалните мрежи, а 58% – и времето, което прекарват с видеоигри. Средно един на всеки четири тийнейджъри споделя, че чувства тревожност и напрегнатост, ако смартфонът не е с него.

Труден баланс

Младежите съзнават, че са изправени пред труден избор. От една страна технологиите и интернет комуникацията имат много голяма роля в тяхното ежедневие. 45% казват, че са онлайн почти постоянно. Все повече елементи от комуникацията, дори по работа, се реализират изцяло онлайн. Въпреки това 60% смятат, че общото време, което прекарват онлайн, е голям проблем. 44% казват, че често първото, което правят, когато се събудят сутрин, е да проверят смартфона си.

потребители Младите потребители се опитват да прекарват по-малко време онлайн А1 Блог

На фона на всичко това младежите като цяло не смятат, че прекомерната употреба на технологии и интернет им пречи. Само 8% казват, че смартфонът им ги разсейва често по време на училище, а 23% споделят, че им се случва „понякога”. Родителите им обаче не смятат така. 30% са на мнение, че тийнейджърът им се разсейва твърде често заради смартфона си, а 42% отговарят „понякога”. Само 20% казват „рядко”, а едва 8% – „никога”. Средно 65% от родителите се притесняват, че тийнейджърът им прекарва твърде много време с дигитално устройство.

Въпреки това 86% са уверени, че тийнейджърът им ще се справи с това и ще регулира времето, което прекарва онлайн, самостоятелно. Все пак 63% биха се намесили или се намесват с ограничения, ако преценят, че това не се случва. Постигането на баланс обаче е трудно, защото използването на интернет и компютър е все по-нужно и за учене, не само за забавление.

Как да намалим времето в социалните мрежи

Прекарването на твърде много време онлайн е проблем, за който негласно дори самите социални мрежи признават. Facebook и Instagram вече работят по функции, които да позволят на потребителите да управляват и намаляват броя известия, които получават, както и общото време, което прекарват в техните платформи. Новите версии на Android и iOS също предлагат режими, чрез които може да се следи колко време е прекарано във всяко приложение и да се наложат дневни ограничения. Има и функции, които вечер да мотивират потребителя да остави телефона и да си легне.

Тези екстри обаче имат само спомагателна роля. Реално всеки потребител трябва самостоятелно да ги настрои и да съзнава, че иска да намали времето, прекарано онлайн. Това става със собствени усилия и може да започне със съвсем малки стъпки, например, да провери новите снимки в Instagram три пъти дневно, вместо през час. Важна е и промяната в нагласата. Човек трябва да си припомня, че социалните мрежи са само средство за комуникация и споделяне, но не са мястото, където се „случва” животът.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*