Какво са фалшивите профили и как да защитим личния си профил във Facebook?

Знаете ли, че едни от най-добрите разпространители на фалшиви новини всъщност са фалшивите профили във Facebook. Но защо му е на някого да се представя за някой друг? Причините може да са много – от желание да се злепостави, през цел кибертормоз до разпространяване на фалшива информация, обслужваща дадени интереси – маркетингови, бизнес и др.

Като активни интернет потребители, ние трябва да можем да „хващаме“ както фалшивите новини, така и разпространителите им. Затова днес ви представяме първите 3 признака, за които да следите, когато просто „скролвате“ във Facebook.

Снимки – малко или твърде различни

Не всеки обича да качва лични снимки, но фалшивият профил реално няма такива, тъй като той трябва да „открадне“ самоличност, за да изглежда истински. Затова много често фалшивите профили са пълни със снимки на пейзажи, известни личности, мисли и цитати и всякакви други колажи, но не и конкретни снимки на един човек, за когото се очаква, че седи зад профила.

Друга възможност е да има съвсем малко кадри на един и същи човек, но те да са с лошо качество и качени през много време или пък всички наведнъж. По-често фалшивите профили стоят дълго с една снимка и тя дори е единствената в профила им.

фалшивите профили Какво са фалшивите профили и как да защитим личния си профил във Facebook? А1 Блог

Твърде малко приятели 

Не са много потребителите на Facebook, които приемат всички покани за приятелство, затова и не е толкова лесно на фалшивите профили да стигнат до голям брой приятели. Те може да имат няколко, които обаче да не извършват никакви интеракции с профила – не харесват, коментират или споделят публикациите.

Съмнителна Facebook активност

За да създаде фалшив профил, човек трябва да има наистина конкретна цел. Например, ако цели да разпространява недостоверна информация, то по-скоро можете да го откриете в сходни групи, да публикува информация на сходна тематика, както и да харесва такива страници. Също така, той не просто ще бъде член на тези групи, но ще бъде и активен и по-скоро ще се стреми на „пропагандира“ дадена теза. Често коментарите му са заядливи и с агресивен подтекст.

Добрата новина е, че Facebook подобрява условията си да защитите профила си. Това са първите 3 неща, които задължително да направите, за да се предпазите от кражба на профила. Мястото е Settings – Security and Login.

Two-factor authentication 

Чрез тази функция свързвате вписването в профила ви с телефона ви и единствената възможност да влезете в него е като въведете код, който Facebook ще изпрати като sms на телефона ви. Така защитавате вписването от различни устройства от хора, които знаят или са успели да налучкат паролата ви.

Get alerts about unrecognized logins

Facebook разпознава устройствата, които обикновено ползвате, например, лаптопа и смартфона ви, и ако вие или някой друг се впише от неразпознато устройство, ще получите имейл, известие и съобщение – зависи каква настройка сте дали.

Добавете между 3 и 5 „доверени контакти“ 

Ако имате проблем с вписването, те могат да ви изпратят код или URL от Facebook, с което да ви помогнат. Добре е да добавите близки хора, на които имате доверие. Препоръчително е да защитите и публикациите си, както и информацията, която споделяте за вас, от това да бъде публична. Това можете да контролирате директно от всеки пост/информация, като ги правите поверителни само за вас, да се виждат от приятели, от специфична група от хора, която предварително сте задали, или да бъдат публични.

Със сигурност не е добра идея имейлът и телефонът ви да се виждат от когото и да е, затова се погрижете да са настроени с поверителност „Only me“ и не на последно място – от време на време се отписвайте от всички устройства. Това става съвсем лесно и с няколко клика като влезете на Settings – Security and Login – поле Where you’re logged in – Log me out of all sessions.

Не забравяйте, че е добре да внимавате какво споделяте, коментирате и дори харесвате, както и в какви групи членувате – не само, че с коментари и споделяния можете да повлияете значително на мнението на хората, без да искате да станете разпространител на фалшива новина, но и можете да станете обект на атака и профилът ви да бъде откраднат, ако не сте го защитили добре.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*