Суетата, която ни убива: смъртоносни селфита

Разбрахте ли? За 6 години общо 259 души по света са загинали, докато си правят селфи. Или по-точно – за да си направят селфи! Защо? За да се снимат на ръба на зашеметителен небостъргач, в прегръдката на див вълк или пък на релсите пред връхлитащ влак.

Авторите на тази мрачна статистика отчитат, че са събрали информацията за случките само от репортажи на английски език. С други думи – навярно броят на селфи-самоубийствата е по-голям. Какво ли би излязло, ако можеха да преброят и репортажите на други езици?!

259 души за 6 години, тоест по около 40 човека годишно… Един автобус с хора си отиват само и единствено заради собственото си славолюбие!

Еуфория и адреналин

селфита Суетата, която ни убива: смъртоносни селфита А1 БлогГоляма част от загиналите са извършили своите героични селфи-подвизи под влиянието на адреналина и еуфорията от страхотни преживявания – катерене на върхове, ходене по ръбове на скали, туристически посещения на екзотични места. Свидетелства за това фактът, че най-много селфи-самоубийства се регистрират в периода на летните ваканции и отпуски – през август.

Една девойка пропълзяла по стрелката на висок кран, за да се снима на върха на съоръжението на фона на градския силует. Е, красива снимка е станала, но при връщането си момичето паднало, прелитайки 30 метра надолу.

Група туристи в резерват в Канада пък съзрели глутница койоти и решили да се снимат с тях. И за да е яка снимката, примамили хищниците с храна. Страхотната им снимка се оказала последната в живота им, а последвалата смърт – кървава и ужасяваща.

На осмина е хрумнала “гениалната” идея да застанат на релсите пред наближаващия влак, с гръб към него, и да щракнат доволната си физиономия, докато локомотивът отзад свири с всичка сила.

Огромната част от загиналите са млади хора. Половината са на възраст между 20 и 30 години, а 1/3 от тях са тийнейджъри. С други думи – все младежи, за които най-хубавата част от живота тепърва предстои.

Естествено е, ще рече някой, на млади години почти всички искат вълнения, суперпреживявания, висок адреналин. Но защо това да е с цената на живота?!

селфита Суетата, която ни убива: смъртоносни селфита А1 Блог

5 минути слава

Казват, че всеки има правото на своите 5 минутки слава. Затова и винаги е имало мераклии да се покажат с необичайна смелост, с дръзки действия, с чутовен героизъм. Няма да забравя една осмокласничка от основното училище, която се бе излегнала на външния перваз на прозорец на 4 етаж (ширина 1 педя), провесила левия си крак надолу, правейки се, че унесено и задълбочено чете книжка…

селфита Суетата, която ни убива: смъртоносни селфита А1 БлогСоциалните мрежи обаче действат като усилвател за тази страст. Те са лесен инструмент за споделяне и дадоха тласък на склонността към опасни демонстрации „на ръба“. На ръба на висок прозорец, на ръба на скала, на ръба на носеща се сред морето яхта, на ръба на здравия разум.

Работата е там, че „на ръба“ само една милисекунда е твърде вероятно да бъде фатална.

Зони без селфи

селфита Суетата, която ни убива: смъртоносни селфита А1 БлогВ някои страни вече се говори за въвеждането на забрани за селфита. Става дума за ограничение в зоните, където най-често се случват инциденти заради самоубийствени автопортрети, например на височинни платформи. Индия, страната с най-много загинали заради селфита, сериозно обмисля подобна мярка. Канада също. Този подход „по американски“ предполага поставянето на многобройни табели и знаци, че даденото място е опасно, че не бива човек да прекрачва дадена граница.

Нужно ли е наистина да се поставят табели, надписи и знаци, за да запазим здравия разум в главите си? Нужно ли е някой да ни забрани да се снимаме, за да се вслушаме в чувството си за самосъхранение?

Нека си правим хубави автопортрети така, че да можем да им се радваме по-късно – дори ако това би означавало да се осигуряваме, подобно на алпинистите, с въже например. Така ще можем да показваме селфитата си много пъти.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*