Време ли е да говорим за умни държави

През последните години темата за умните градове стана особено актуална в IT индустрията. Разработват се много концепии и технологии, които да подобряват всеки един елемент от градския живот. От контрол на трафика, през смарт осветление, до сметосъбирането и качеството на въздуха, които и А1 показа по-рано тази година у нас с помощта на Narrowband IoT технологията. Но дали не е време да отправим поглед към следващата стъпка – умните държави.

С мисъл за бъдещето

„Визията на правителството за умните градове е фантастична и работи добре, но трябва да има и план за това къде искаме да сме след 5 до 20 години напред. Ако наистина искаме да избегнем урбанизацията, трябва да развием селските райони, да направим умни села”, коментира Амит Малик, един от директорите на Cisco India по време на Smart City Expo India 2018.

умни държави Време ли е да говорим за умни държави А1 Блог

Малик допълва, че умна държава означава ранопоставено развитие на всички райони. „Трябва да има план за приобщаващо образование, здравеопазване, развитие на умения. Когато създаваш умен град, трябва да знаеш какви са неговите цели”, казва Малик.

В основата на всичко това е и дигиталната трансформация и киберсигурността. „Нещата, които подобряват качеството на живота в умните градове, може да се окажат заплаха за гражданите”, допълва той. Затова сигурността трябва да е основен приоритет.

Още по-голям мащаб

Умна държава не е само добра инфраструктура. Трябва да се изгради и безопасен и сигурен интернет и виртуален свят. Интернетът на нещата (IoT) е само инструмент за постигането на това, отбелязва Cisco.

умни държави Време ли е да говорим за умни държави А1 Блог

Компанията има цялостна стратегия за „Дигитално ускорение на държавите”. Тя включва помощ за разработването на цялостен план с институциите, бизнеса и образователния сектор в дадена държава за изграждането на дигитална нация. Според Cisco това ще помогне за увеличаване на БВП, нови работни места и по-добро образование и цялостно качество на живот. Важна стъпка е и самите държави да се свързват помежду си чрез дигиталните си стратегии.

Някои държави имат свои версии за това. Сингапур например разработва своя концепция за умна нация. Проучване на ABI Research дори поставя Сингапур като най-умния град в света, следван от Дубай и Лондон. „Умна нация се изгражда не от правителството, а от всички нас – граждани, компании и институции”, казва организацията Smart Nation Singapore, която ръководи стратегията на страната. „Чрез използване на мощта на мрежите, информацията и информационните и комуникационни технологии, искаме да подобрим качеството на живота, да създадем икономически възможности и да изградим по-сплотено общество”, се казва още в целите на стратегията.

умни държави Време ли е да говорим за умни държави А1 Блог

Сингапур – един от най-умните градове в света.

Тази стратегия включва и комплект от най-различни мобилни приложения. Сред тях са приложения, които пазят здравните данни на хората, транспортни приложения, платформи за търсене и предлагане на помощ, приложения за съвети за родители и др.

Умната нация обхащва всички елементи от живота на хората. Услуги като електронно управление, умни светофари и т.н. са съвсем малка част от цялото. Затова е важно всичко да се развива паралелно, като част от общ план с ясна цел.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*