Да работиш Интернет на нещата

Или защо да не се притесняваме от бъдещата автоматизация на труда

„Не, роботите няма да заемат вашите работни места.” Така започна своята презентация Красимир Петров от А1 по време на участието си във форума „Професиите на бъдещето”, който е част от инициативата „Мениджър за един ден” на JA Bulgaria. Той е човекът, който ръководи дирекция „Конвергентна мрежа и услуги” в A1 и чиято работа има най-много пресечни точки с технологиите на бъдещето в компанията. Думите му провокираха доста дискусии сред присъстващите, много от които тепърва ще започват своя професионален път.

интернет на нещата Да работиш Интернет на нещата А1 Блог

Красимир Петров от А1 по време на участието си във форума „Професиите на бъдещето”, който е част от инициативата „Мениджър за един ден” на JA Bulgaria.

Интернет на нещата и професиите на бъдещето

Интернет на нещата, наричана още IoT, е сред причините младите и амбициозни хора у нас да не се притесняват за своята бъдеща реализация, въпреки непрекъснатите слухове за предстояща автоматизация на труда. „Новата технология ще даде място за професионална изява на много програмисти, инженери, анализатори и професионалисти от всякакви сфери”, сподели Красимир Петров.

IoT постепенно ще обхване всички области от живота, опитвайки се да го направи по-лесен, удобен и спокоен. Това е технология, която ще свързва всякакви устройства, предмети, домове, автомобили и джаджи с помощта на интернет с цел да ги направи по-умни, така че да се нагаждат към хората и дори да отгатват техните желания. „Те ще обменят информация помежду си, която ще се анализира и ще дава умни решения не само за ежедневието у дома, а и за цели индустрии, градове и държави. Огромният брой приложения на IoT ще изисква познания в почти всички професионални сфери”, каза Красимир Петров пред младите гости на форума.

Знания в IT сферата и телекомуникациите, познаване на последните технологични решения, екипно мислене и култура, стремеж към нови знания, познаване на широкоразпространени компютърни езици – това е ключът към реализация на всеки, който се е насочил към кариера в технологичната страна на IoT. Образованието, което ще даде основата за това, безспорно е тясно свързано с компютърните и технически специалности.

Narrowband IoT

Говорили сме и преди, че за да са възможни всички тези е удобства, е нужна технология – достатъчно добра, за да поеме огромен брой решения, достатъчни евтина, за да бъде достъпна за повече хора и достатъчно устойчива, за да посрещне новостите, които се появяват непрекъснато.

Една от технологиите, които категорично отговарят на изброените критерии, е Narrowband IoT (NB-IoT). Това е технологичен стандарт, който свързва широка гама от устройства, машини и услуги с помощта на клетъчни телекомуникационни технологии. Основните предимства на NB-IoT са по-ниските разходи за устройства, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, оптимизиран пренос на данни, двупосочна комуникация, ниска латентност на сигнала, висока сигурност на връзката и качество на предлаганите услуги.

А1 вече развива на умни решения, свързани с концепцията за умни градове. Те бяха представени за пръв път у нас още през пролетта на 2018 г. на събитие в Монтана. А1 предлага у нас решения за контрол на въздуха, управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране.

Много специалисти по IoT вече работят по тези проекти в А1. Компанията непрекъснато се опитва да привлича нови професионалисти в тази област, тъй като това ще е основен фокус за развитие на технологиите в бъдещите поне 10 години. Същото важи и за всички останали ICT компании в България и по света. Гладът за подобни специалисти вече е виден за всички. Тъй че ако в близко бъдеще попитате някой млад човек какво работи, не се учудвайте, ако отговорът е „работя Интернет на нещата”.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*