Нова ера в носимите джаджи: сгъваеми смартфони!

Седиш си, пиеш си сутрешното кафе и четеш новините на таблета. Време е да ставаш – сгъваш таблета на две, мушкаш го в джоба на сакото и потегляш по задачи. О, някой звъни?! Поглеждаш едната страна на устройството – тя е дисплей и ти показва кой те търси…

Ерата на сгъваемите телефони вече е тук. Samsung разкри новия си, сгъваем смартфон вчера. Добрата новина е, че Samsung хич не е единствена в това начинание – няколко други големи (и малки) имена вече са дали заявката си да се конкурират в този нов сегмент. Подкрепя ги и един от големите разработчици на операционни системи. Щом има конкуренция, ще има и надпревара. А тя, както обичайно, е в полза на потребителите.

сгъваеми смартфони Нова ера в носимите джаджи: сгъваеми смартфони! А1 БлогSamsung частично разкри сгъваемия си смартфон снощи на своята годишна Конференция за разработчиците. Големият, сгъващ се екран е с диагонал 7.3 инча. Технологията зад него Samsung нарича “Infinity Flex Display”. Макар че компанията не сподели подробности, знае се, че екранът е направен от OLED (органични светодиоди) върху гъвкав полимерен субстрат. Според някои предварителни съобщения, той би трябвало да може да издържа на 200 хиляди огъвания – поне според направените вече тестове.

С други думи, това устройство прилича по-скоро на таблет, почти квадратен, когато е разгънато, и по-скоро на телефон с формата на мини-шоколадче в сгънато състояние. И е много издръжливо.

Сгъваемият смартфон е, в общи линии, едно от малкото радикални подобрения в света на смартфоните през последните няколко години. Всъщност, от зараждането на концепцията за умния телефон, за която някога възторжено говореше Стив Джобс, до момента няма кой знае колко много съществени промени в дизайна на този вид устройства. Производителите се надпреварват да изтъняват рамките, да вграждат по-добри камери, да поставят по-фини и по-големи дисплеи, но смартфоните си остават до голяма степен все същите.

сгъваеми смартфони Нова ера в носимите джаджи: сгъваеми смартфони! А1 Блог

Джъстин Дженисън от Samsung показа прототип на бъдещия сгъваем смартфон.

Без съмнение телефоните ще станат много по-различни тогава, когато се превърнат в 3D биймъри – ще ги поставяме на произволно място около себе си и ще си говорим в реално време с познатите си, виждайки събеседниците си като „живи“ и движещи се 3D холограми в цял ръст. Дотогава обаче най-голямата революция при носимите комуникационни ще си остане сгъващият се телефон.

Дебютът е шумен и очакван (всъщност още от 2014 г. насам), но няма да е единствен. Говори се, че LG и Huawei също работят по сгъваеми свои модели. И защо не – те, както и Lenovo и Xiaomi, имат собствени проекти за гъвкави дисплеи. Apple също има патент за сгъваем смартфон.

З апоявата на сгъваем телефон на CES 2019 намекна наскоро и LG. Китайският производител на дисплеи BOE пък е разработил 7.56-инчов сгъваем AMOLED екран, който може да се огъва 100 000 пъти, без да се счупи. Възможно е именно той да се появи в телефони на Huawei по някое време догодина.

Самата Google вчера потвърди, че Android вече официално поддържа сгъваеми устройства.

сгъваеми смартфони Нова ера в носимите джаджи: сгъваеми смартфони! А1 Блог

Глен Мърфи, ръководител на Android UX в Google, обяви, че Android ще подкрепи развитието на сгъваемите смартфони.

Междувременно, преди броени дни се разчу за стартъп на име Royole, който пък дръзко заяви, че вече произвежда „първия в света сгъваем смартфон с гъвкав дисплей“.

сгъваеми смартфони Нова ера в носимите джаджи: сгъваеми смартфони! А1 Блог

FlexPai на Royole

Фирмата даже вече приема заявки за покупка и обещава доставките да започнат през декември. Е, твърде малко се знае за техния 7.8-инчов inch FlexPai отвъд показаните красиви рендери, но определено новината, че някой е изпреварил Samsung и „големите“ във въвеждането на подобна иновация предизвика смут и възторг.

Що се касае до цените на сгъваемите телефони, ако незнайният модел на Royole се движи в диапазона 1318-1469 долара, то за Samsung може да се очаква да е над 2000 долара.

Според Samsung, сгъваемият модел смартфон ще е готов да се продава на пазара “до няколко месеца”, т.е. по някое време следващата година. С други думи, новата ера в света на телефоните е вече тук, настъпвайки рязко и дръзко, готова да промени навиците ни още утре. А ние готови ли сме за това?

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*