Защо социалните мрежи не могат да се справят с фалшивите новини

През последните две-три години фалшивите новини са постоянна тема на глобалната сцена. Макар концепцията за фалшиви новини да не е нова, за пръв път вниманието към тях е толкова изострено. Една от основните причини за това са социалните мрежи.

Фалшиви новини е имало винаги и ще има винаги. Това е неизбежно. Този път обаче мащабът е доста по-голям заради популярността на социалните мрежи и възможността в интернет една информация да се разпространи много бързо без значение дали е вярна или не. Опровержението след това никога не придобива същия размах на разпространение и за повечето хора е естествена реакция, на която не вярват.

Ролята на социалните мрежи

В търсене на решение на проблема, много хора, компании и институции поглеждат към самите социални мрежи като отговорни за случващото се. В опитите си да намалят критиките, големите социални мрежи като Facebook и Twitter обявиха поредица от мерки и промени. Те целят да ограничат разпространението на фалшиви новини и да помагат на потребителите в разпознаването на подобни публикации. Успехът обаче е спорен.

Facebook например наскоро обяви, че занапред реклами по политически теми първо ще минават специално одобрение. Освен това към всяка реклама трябва да има информация за нейния поръчител, а той трябва да се идентифицира с документи пред компанията. Звучи добре, но в края на октомври Vice News съобщи, че е направила експеримент. Изданието си платило за 100 политически реклами, за които казало, че са платени от американски сенатори, американския вицепрезидент и дори „Ислямска държава”. Всички посочени източници били одобрени и приети. Отказани били само няколко реклами от името на Хилари Клинтът и Марк Зукърбърг.

Facebook коментира пред BusinessInsider, че самите реклами не са се появили в платформата, но действително са били приети като поръчани от въпросните лица, въпреки че те дори не знаят за това. Компанията казва, че работи по допълнителни мерки и инициативи, които да помогнат за подобряване на прецизността на системата.

И още неприятни ситуации

фалшивите новини Защо социалните мрежи не могат да се справят с фалшивите новини А1 Блог

Twitter също има подобни проблеми. През октомври микроблогът пусна специална информационна страница за междинните избори в САЩ. Идеята беше тя да е източник на информация преди, по време и след изборите. Реално бяха нужни само часове преди на нея да започнат да се появяват туитове с подвеждаща информация, включително и от известни с манипулациите си профили и др.

Впоследствие Twitter обяви пред BuzzFeed, че алгоритъмът подбира публикациите и според профилите, които даден потребител следва или е взаимодействал с тях. Така че и тук доколко ще вижда и взаимодейства с фалшиви новини зависи най-вече от самия потребител и неговата активност. Twitter допълва, че всъщност страницата е предвидена най-вече за нови потребители, които все още се ориентират в микроблога и да им помогне да намират информация по дадената тема по-лесно.

Какво може да се направи

Това е въпросът с много неизвестни, различни отговори и неясни резултати. От една страна е лесно да се очаква от социалните мрежи просто да блокират фалшивите новини и въпросът да се приключи. Постигането на това обаче е доста трудно. Първо трябва да се докаже, че една новина е фалшива, защото ако се блокира неправомерно, е цензура и това ще има още по-голям негативен ефект за социалната мрежа. Ограничаването на разпространението на дадена публикация докато се докаже нейната коректност, също е мярка, която не е особено приемлива.

От друга страна, не може цялата отговорност да се прехвърли върху потребителите. За компаниите би било лесно да обявят, че потребителите трябва да мислят внимателно и да анализират това, което четат и да не приемат всичко за истина. Дори и най-опитните „ловци на фалшиви новини” обаче могат да се подведат. Освен това не може да се очаква, че човек ще е достатъчно запознат с всички детайли по всички теми, за които чете новини, за да може да отсее вярното.

И така битката с фалшивите новини е далеч от решаване. Процесът е дълъг и сложен. Социалните мрежи ще продължат да полагат усилия да намаляват разпространението на невярна информация в платформите им. Те обаче няма как да решат този проблем напълно. Действията им обаче може да дадат достатъчна помощ на самите потребители, които да ги използват като основа и в комбинация със собствените си усилия и желание, да успеят да намалят личния си досег с фалшиви новини възможно най-много.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*