Сбъднаха ли се технологичните прогнози за 2018 г.

За всяка нова година компании и анализатори се надпреварват да дават прогнози какво ще случи. Един от най-трудните сектори за предвиждане е технологичният. В него нещата винаги се случват предимно по неочакван начин.

През годините е имало много прогнози, които не са се сбъдвали. Сред тях са очакваната, но нереализирана мания по 3D телевизорите, таблетите като следващия голям хит след смартфоните и много други. И тъй като 2018 г. вече е към края си, време е да видим кои от най-популярните прогнози се сбъднаха и кои – не.

Манията по криптовалути

технологични прогнози Сбъднаха ли се технологичните прогнози за 2018 г. А1 Блог

След като 2017 г. беше своеобразен рай за феновете на криптовалутите, очакванията за 2018 г. бяха още по-оптимистични. Прогнозите предвиждаха голям ръст на цените им, увеличаване на популярността им сред хората, превръщането им в сериозен актив.

Засега обаче това не се развиха по този начин. Bitcoin не успява да се възстанови след поредицата сривове в началото на годината. Сега криптовалутата е далеч от пиковите си нива през миналата година. Липсва и доверие на институциите, макар някои инвеститори и банки да започват да проявяват по-голям интерес към концепцията. Едно нещо остава непроменено – прогнозирането на движението на криптовалутите е все така сложно и всичко се обръща за часове.

Горчивата виртуална реалност

технологични прогнози Сбъднаха ли се технологичните прогнози за 2018 г. А1 Блог

И през тази година се очакваше, че пазарът на виртуална реалност най-сетне ще „тръгне”. Това не се случи. Технологията в момента е в затворен кръг. За да има интерес към нея, трябва да има достатъчно достъпен хардуер и разнообразно съдържание. За да има кой да инвестира в създаването на тези неща обаче, трябва да има достатъчно интерес. Затова прогресът е бавен и засега виртуалната реалност все още е далеч от желаната слава.

Войната при умните говорители

технологични прогнози Сбъднаха ли се технологичните прогнози за 2018 г. А1 Блог

Когато Amazon представи умния си говорител Echo с гласовия асистент Alexa, това изглеждаше странно решение. Защо да имаш отделна колонка за нещо, което спокойно може да „живее” в телефона или компютъра? Доста хора обаче харесаха идеята и Amazon бързо им предложи още повече модели.

Всичко това мотивира и останалите компании да се включат в този нов сегмент. Прогнозите бяха, че Google, Apple, Samsung и още много други компании ще представят свои алтернативи през тази година. В голяма степен се случи точно това и тепърва може да се очакват още и още модели.

Възходът на автономните автомобили

технологични прогнози Сбъднаха ли се технологичните прогнози за 2018 г. А1 Блог

Този сегмент имаше трудна година. Всичко вървеше добре докато не се случиха няколко инцидента, включително със смъртни случаи. И макар самите автономни коли да не са изцяло виновни за тях, това беше достатъчно да разклати и без това нестабилното доверие към технологията.

Затова в момента повечето компании, които разработват автономни автомобили, полагат повече усилия в подготвяне на обществото за технологията, отколкото за самата нея. За тях именно да убедят хората, че автономните автомобили са сигурни, е по-голямото и сложно предизвикателство, отколкото да направят самоуправляващи се коли.

Проблемите за онлайн платформите

технологични прогнози Сбъднаха ли се технологичните прогнози за 2018 г. А1 Блог

2017 г. показа първи индикации за сериозните проблеми от гледна точка на политика, закони и обществен дебат, които назряват за IT гигантите и най-вече за онлайн платформите и социалните мрежи. Очакванията бяха, че тенденцията ще продължи и през 2018 г. и точно това се случи, при това в по-голям мащаб.

Годината е може би най-тежката за Facebook, като социалната мрежа почти всеки месец е засипвана от скандал след скандал. Злоупотреби с лични данни на потребители от външни приложения, недостатъчни мерки за борба с фалшивите новини и пропагандата, съмнителни бизнес практики и политически обвинения. Това са само част от проблемите, с които се занимава Facebook през тази година и те изместиха изцяло технологиите на компанията.

Междувременно в ЕС влезе в сила Общия регламент за защита на личните данни (GDPR), който въведе по-строги изисквания за компаниите. Освен това се гласуваха нови реформи за авторското право, които предизвикаха острото недоволство на компании и много потребители. Много от компаниите пък се концентрираха твърде много в събирането на данни и дори изпълнителният директор на Apple Тим Кук обяви, че мащабът е прекален и данните се превръщат в оръжие.

Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий също вижда много проблеми и според него Интернет е далеч от своята оригинална концепция. Затова той създаде нов план за спасяване на Мрежата, към който вече се присъединяват и IT гиганти. Това обаче ще е само началото и истинската борба тепърва предстои.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*