Как да спрем да „плуваме в океан от пластмаса“

Със сигурност сте ги виждали – онези снимки, от които ви се свива сърцето, на цели „острови“ от боклук в морето и водни животни, увредени от пластмасови отпадъци. За съжаление, картинката е напълно реална. Виждаме я на родното Черноморие, но и в други водни басейни и може би се досещате къде отива всичко това. Учените предвиждат, че до 2050 г. пластмасата в световния океан ще бъде повече от рибата в него, а междувременно светът произвежда 300 милиона тона пластмаса годишно. Неразградима, токсична и с крайна дестинация – световния океан.

И макар че пластмасата значително улеснява ежедневието ни най-вече с продуктите за еднократна употреба, като торбички, сламки, чашки, прибори, кутийки и пр., тя малко по-малко уврежда и здравето ни. Съставена главно от суров петрол, газ и въглища, в крайна сметка, кръгът ѝ се затваря и тя се връща при нас под формата на… храна. Според белгийско проучване, цитирано в The Independent, европейците консумират 11 хил. пластмасови частици годишно чрез риба и други морски дарове.

За съжаление, само 9% от пластмасата в световен мащаб е рециклируема – останалата не е биоразградима и обикновено ѝ отнема над 400 години да се разпадне. Тези 91% никога не се разграждат, а се разпадат на по-малки, дори миниатюрни, парчета, които обикновено попадат в морския свят.

пластмаса Как да спрем да „плуваме в океан от пластмаса“ А1 Блог

Картината продължава да става все по-страшна с последиците, които има това за здравето ни. Токсичните химикали водят до ракови заболявания, вродени увреждания, нарушен имунитет и др. Хубавото е, че мерки започват да се вземат не само на по-високо ниво – от Европейската комисия, например, но и в съзнанието на хората, които все по-често си задават въпроса как на ежедневна база да оказваме по-малко негативно влияние върху околната среда.

Вдъхновени от такива хора, които не само премахват пластмасата за еднократна употреба от ежедневието си, но и помагат на други хора да го направят и така „заразяват“ с идеята, ви представяме няколко елементарни решения, с които можете да започнете още днес.

Вода в собствено шише

пластмаса Как да спрем да „плуваме в океан от пластмаса“ А1 Блог

Избягвайте купуването и ползването на пластмасови бутилки, като ги замените със стъклено шише, което можете да пълните от всяка чешма с питейна вода. Хубавото е, че на пазара се намират такива с различни размери и дори с доста оригинален външен вид.

Кафе и храна в собствени чашка и кутия

Напомняме ви, че за производството на т.нар. картонени чашки се използва също толкова петрол или природен газ, колкото за обикновени пластмасови. Затова те не са „по-малкото зло“. Когато си вземате кафе за из път, помолете да ви го направят във ваша чаша. Да, в началото някои заведения може и да не са съгласни, но с постоянство се постига много. Правете това и с храната за вкъщи – нека я сипят във ваша кутия.

Собствени пазарски чанти

Избягвайте използването на найлонови торбички. Така не само ще спестите 10-те стотинки за една такава, но и ще избегнете натрупването им вкъщи. Пазарски чанти от плат можете да намерите почти навсякъде. Ползват се дълги години, а и повечето са достатъчно компактни, за да се носят лесно в джоба или чантата. В перспектива тези малки стъпки не влияят негативно на бюджета ни, тъй като използването им дори спестява средства.пластмаса Как да спрем да „плуваме в океан от пластмаса“ А1 Блог

Цялостното решение на проблема обаче сякаш изглежда много далеч във времето, но с малки стъпки всеки от нас може да остави голям „отпечатък“. Европейската комисия също мисли в посока намаляването на отпадъците като цяло и най-вече улесняване на рециклирането. Според ЕК, използването на пластмасови торбички в Европа вече е намалено, благодарение на влезли в сила регулации. Следващата стъпка е да се реализира приетата през януари 2018 г. всеобща европейска стратегия за пластмасите, чиято цел е до 2030 г. всички пластмасови опаковки на пазара на ЕС да бъдат рециклируеми и потреблението на пластмасата за еднократна употреба да се намали.

Със сигурност обаче каквито и да е закони и решения няма да помогнат, ако самите ние като хора не осъзнаем проблема и не започнем да действаме за неговото решение. Умните технологии могат да бъдат от полза за цялостното опазване на околната среда, за което ви разказахме в друга тема в блога ни, но е наша обща отговорност да променим ежедневието си с онези малки стъпки в полза на планетата.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*