Ура за ИТ изложението, което умря!

От 2019 година насетне светът ще има едно хай-тек изложение по-малко – CeBIT. Това е ежегодният ИТ панаир, който се провежда в Хановер, Германия, от 1986 г. Е, от следващата година обаче той изчезва от „картата“ на високотехнологичните мега-конференции. CeBIT умря! Ура!

Защо това има значение? Най-общо, защото CeBIT е едно от най-големите световни ИТ изложения и в този смисъл е важен „ветропоказател“ за развитието на технологиите. Но има и нещо друго – то е голямо европейско ИТ изложение. А в Европа, в САЩ и в Азия технологичните тенденции нерядко имат различни нюанси. В този смисъл CeBIT беше „ветропоказател“, който ни касае доста повече от Computex, да кажем.

Защо умря? Дълготрайната тенденция на намаляване на посетителите се сочи като основна причина за закриването на CeBIT. Водейки след себе си намаляване и на броя на изложителите, спадът на посетителите се наблюдава постоянно от няколко години. Оказа се, че за най-новото си издание CeBIT не може да привлече дори 120 000 посетители.

Затова сега CeBIT ще се „влее“ в традиционния хановерски панаир HANNOVER MESSE.

Но защо, защо?!

Лоши условия?

Някои анализатори побързаха да се израдват, наричайки панаира „най-лошо и най-мразено“ технологично изложение в света.

CeBIT Ура за ИТ изложението, което умря! А1 Блог

Брецели и вайсвурст – традиционни символи на немската кухня – винаги са били изкушение за гостите на CeBIT. Някои от българските посетители преди години ходеха на панаира едва ли не само заради баварските наденички, които се ядат всяка вечер.

Според някои колеги, самият град Хановер не е годен да бъде домакин на такова мащабно събитие. Той е селище с 500 хиляди души население. По време на пика на изложението в града се изсипва още толкова народ. Къде да се дянат всички тези посетители? Та това си е колкото населението на града. Възможностите за настаняване, както и при други ИТ панаири, не са чак толкова много. Хотелите са препълнени. Някои се настаняват в хотели в съседни градове. В последните години Airbnb помогна малко, като даде достъп до частни квартири, но това не е решение на проблема. Не знаеш на какви хора ще попаднеш, понякога в квартирите спят по няколко души в стая.

Дали в това е причината за намаляващия брой посетители?

CeBIT Ура за ИТ изложението, което умря! А1 Блог

На всяко високотехнологично изложение стотици хиляди хора всеки ден “навъртат” десетки километри ходене из зали с щандове, сцени, дискусионни центрове. Вечер суматохата от изложбените зали се пренася из градските улици, кръчми, хотели и дискотеки.

Много други ИТ изложения?

Някои редовни посетители по технологични форуми казват, че причината да изчезне CeBIT е наличието на много други технологични изложения. Ето, имаме си Световен мобилен конгрес, IFA, CES и Computex. Не е ли достатъчно?

До известна степен са прави. Тези изложения взеха да се изхабяват в последните години. Шумотевицата е повече от реалните ползи. Все по-често технологичните фирми и технологичните специалисти „пресяват“ къде да идат и къде – не. Все пак всяко такова посещение коства разход и на време, и на пари.

От гледна точка на медиите поотмина времето, когато технологичните изложения бяха арена, на която като фойерверки гърмят една след друга технологични сензации. Важните технологични случки, които променят индустрията, се случват независимо от разни панаири.

В продължение на доста години се наблюдаваше тенденция големи технологични изложители да присъстват на изложения, само и единствено да „декларират“, че са „живи“ – че са на пазара и работят, защото инак отсъствието им би се счело за проблем с бизнеса. Това обаче също се промени – фирмите вече не намират смисъл да инвестират в това да заявяват „жив съм, ето ме“.

CeBIT Ура за ИТ изложението, което умря! А1 Блог

Между 2-3 и 15-20 часа “търкаляне” из самолети и летища съпътстват ходенето на всяко ИТ изложение. В такива периоди самолетните билети до съответните градове са най-скъпи, хотелските стаи също. Освен огромния финансов разход ходенето е свързано и с разход на време.

Размиване на границите

В крайна сметка обаче истинската причина за смъртта на CeBIT е друга. „Високите технологии“ вече превзеха всички други индустрии. Например, ИТ превзеха автомобилите. Отидем ли на едно автомобилно изложение, водещият поток от новини се въртят около „инфотейнмънт“, високоскоростни интернет връзки, софтуер и автоматика. Производството също се дигитализира и роботизира. Дигитализират се сградите – мрежи от сензори и датчици, управлявани от сложен софтуер, ги правят динамични и почти живи. Дигитализират се филмовата и музикалната индустрии, забавленията. Всичко се дигитализира.

Това, което досега наричахме ИКТ сектор, вече не е обособено – то отиде в реалния живот във всички сфери. И съвсем естествено е изложението на високите достижения на технологиите да отиде там, където тези технологии „живеят“ – на изложенията за автомобилите, на форумите за производството, на конференциите за сградите, на панаирите на забавленията.

ИТ е навсякъде, той вече не е отделен сектор, той „пропива“ всички индустрии и дейности. Затова смъртта на CeBIT е една добра новина и трябва да я отбележим с гръмко „ура!“

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*