Какво стана с Apple и защо Microsoft я изпревари по пазарна оценка

Apple има доста динамична година. Компанията достигна исторически успех като стана първата, прехвърлила пазарна капитализация от 1 трилион долара. Това обаче не продължи дълго, след като през последните седмици се сблъска с доста проблеми, повечето, от които си създава сама.

Междувременно от това се възползва не кой да е, а старият конкурент Microsoft. Компанията завърши ноември като лидер по пазарна капитализация с 851 млрд. долара – 4 млрд. повече от Apple. Това е и първото завръщане на компанията на върха на бизнеса от 2002 г., както и първият път, когато е над Apple от около десетилетие.

Как се стигна до тук

През септември Apple представи три нови модела на iPhone, включително по-евтиния XR. Интересът обаче не се оказа достатъчно голям и в края на октомври компанията обяви, че е продала по-малко бройки от очакваното и очаква известно свиване. След това Apple допълнително си влоши собствения живот като обяви, че вече няма да съобщава колко бройки iPhone е продала, защото това според нея не е отражение на здравината на бизнеса ѝ или пък на удовлетвореността на клиентите.

Microsoft Какво стана с Apple и защо Microsoft я изпревари по пазарна оценка А1 Блог

През ноември се появи и информация в ИТ пресата, че Apple е свила поръчките за производство на новите модели iPhone поне до февруари 2019 г. И при това се твърди, че е предупредила партньорите и дистрибуторите си, че може да има и още поне едно намаление на поръчките. В комбинация с цялостното лошо представяне на финансовите пазари и особено на ИТ гигантите от групата FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google), Apple загуби около 200 млрд. долара от пазарната си капитализация.

Не всички имат трудности
Microsoft Какво стана с Apple и защо Microsoft я изпревари по пазарна оценка А1 Блог

Сатя Надела

Междувременно Microsoft започва да жъне плодовете на стратегията, която Сатя Надела предприе след като пое поста от Стив Балмър през 2014 г. Надела практически разчупи тогавашния модел на Microsoft, която зависеше най-вече от Windows и Office. Той отвори компанията към облачните услуги и конкурентните платформи. Софтуерният гигант прие, че е късно да налага своя мобилна платформа, но и че това не му пречи да предлага услугите си на наличните платформи чрез приложения. Освен това Microsoft направи и немислимото допреди, като прие дори Linux в рамките на Windows 10.

Надела разгърна бизнеса на Microsoft, направи компанията отворена към останалите и започна да разчита не толкова на продажбите на софтуер, колкото на абонаментите за своите услуги като основен източник на приходи. Освен това реши да приеме грешните стъпки като купуването на Nokia например и да се отърси от тях. За финал заложи на облака и изкуствения интелект като основа на бъдещето си, което поне за момента изглежда като много правилно решение.

И все пак Apple си е Apple

Компанията от Купертино продължава да държи сърцата на анализатори и инвеститори въпреки проблемите си. „Видимо е, че основите на Microsoft са по-добри от гледна точка на сегмента, в който са – облака – и растат, но не съм склонен да се откажа от Apple на това ниво”, коментира главният директор на инвестициите на Heartland Financial Нанси Тенглър пред CNBC.

Действително, Apple може да е в криза, но все още остава втората най-скъпа компанията в света. Тя все още е далеч от срив или необратими трудности. Случващото се в момента по-скоро е знак за Apple, че е време не само да търси, но и да започне да прави стъпки в посока на намаляване на зависимостта си от iPhone. В момента тя разчита предимно на смартфона, който ѝ осигурява над 60% от приходите.

Apple е наясно с това, като вече изтъква, че поставя все по-голям фокус върху допълнителните услуги. Те постепенно започват да ѝ носят повече приходи, а тя все още има много какво да предложи като абонаменти, съдържание и др. И все пак, за Apple ще е нужно повече от това, за да се задържи като пазарен лидер. Ще са нужни нови хитови устройства, които да покажат, че компанията все още може да привлича внимание не само със смартфона си.

Още по темата

  1. Поредното доказателство, че за да си на върха, трябва да вадиш същите иновации, които винаги си вадил.

  2. Крайно време беше. С един продукт се става лидер в технологичния сектор, но не се остава такъв. Всъщност е забавно, че именно Microsoft го изпитаха на гърба си, докато разчитаха изцяло на операционната си система. От друга стран Google доста сериозно диверсивицира портфолиото си, за да създаде значително по-устойчив бизнес модел, който вече не разчита само на търсенето на потребителите в най-популярната търсачка, а на далеч по-широки и откровено шокиращо разнообразни услуги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*