Класически или електрически автомобил… а защо не две в едно

С идването на електрическите и най-вече на автономните автомобили все по-често се чува гласът на носталгията от феновете на класическите модели, които смятат, че външният вид на бъдещите коли е повече от компромисен, а ревът на традиционния двигател не може да се сравни като усещане с тишината на „електрокар”.

И ако моментът с децибелите тепърва ще се изяснява, то по отношение на визията сякаш има светлина в тунела на консервативните автомобилисти. Надеждата, че не всичко за традиционалистите е изгубено, идва от Aston Martin, които обявиха, че стартират нова програма – Heritage EV. Тя ще позволи на собствениците на класически модели на английската марка, да преминат към електрическо задвижване.

Заради еко-нормите

електрически автомобил Класически или електрически автомобил… а защо не две в едно А1 Блог

Идеята е провокирана от опасността собствениците на ретро модели за стотици хиляди евро, да не могат да ползват своите возила заради несъответствие с еко-нормите, които с всяка изминала година стават все по-сурови. Моделът, който първи ще може да се подложи на „електро трансплантация” е култовият DB6 MkII Volante от 1970-а.

И така – как става магията. Притежавате Aston Martin DB6 MkII Volante за има-няма 150-200 хиляди евро, но не може да се похвалите с него, защото ще ви обвинят за мъглата в София. Звъните на Aston Martin Works, които отговарят за реставрирането на класическите модели на марката, и срещу определена сума се оборудвате с електрическо задвижване.

Magic

електрически автомобил Класически или електрически автомобил… а защо не две в едно А1 Блог

От Aston Martin залагат на технологията използвана за електрическия Rapide E, който се очаква да излезе на пазара през 2019 г. Тя включва т. нар. „касета” (електродвигател, батерия и електроника), която се монтира на мястото на мотора и скоростната кутия на автомобила. В интериора единственото допълнение е специален дисплей, който ще помага за електрическото управлението на колата.

Добрата новина

електрически автомобил Класически или електрически автомобил… а защо не две в едно А1 Блог

Добрата новина е, че ако се разчувствате, може отново да позвъните в Нюпорт Панел и колата отново да се сдобие с класическия си двигател… отново срещу заплащане, разбира се.

Така че, ако се дърпате да закупите „зелен билет” за градския транспорт, а в същото време не искате да се чувствате гузни за високите нива на замърсен въздух в столицата – оборудвайте своя DB6 MkII Volante от 1970-а с електромотор и с облекчение се потопете в делничния трафик.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*