Тенденциите при смартфоните през 2019 г.

След няколко години на известен застой, смартфоните най-сетне изглежда са на ръба на големи промени. През 2019 г. се очакват доста новости, които да раздвижат пазара на мобилни телефони.

Годината определено се очертава като динамична и интересна. Дали всички тези нововъведения обаче ще се харесат на потребителите? Засега има оптимизъм, но тъй като повечето смартфони вече са достатъчно добре развити и вършат добра работа по-дълго време, за много хора купуването на нов телефон не е чак толкова наложително.

Затова те са склонни да чакат повече и не прибързват с покупките. Това може да означава, че макар атрактивен откъм иновации, пазарът на смартфони може да остане трудно предизвикателство за производителите. Все пак, те планират да положат доста усилия, за да променят това. Ето и някои от най-обсъжданите и очаквани тенденции при смартфоните за 2019 г.

Сгъваемите модели

смартфони Тенденциите при смартфоните през 2019 г. А1 Блог

За много хора по света смартфонът е основното устройство за сърфиране в интернет и дори гледане на филми. Именно затова особено предпочитани са моделите с големи дисплеи. Те обаче не са особено практични и удобни. Производителите от години работят по сгъваеми смартфони и първите прототипи вече са готови.

Очакванията са, че през 2019 г. на пазара ще се появи първото поколение подобни смартфони. Вероятно те ще са в ограничени серии и ще са доста скъпи, но ще подготвят потребителите и пазара. Сгъваем смартфон определено звучи интересно.

5G

смартфони Тенденциите при смартфоните през 2019 г. А1 Блог

Първите наченки на 5G мрежи вече работят на различни места по света, макар и ограничено. През 2019 г. броят им постепенно ще се увеличава, въпреки че реалното стандартизиране и по-масово навлизане на 5G се очаква от 2020 г. нататък. Все пак, производителите знаят, че има много хора, които винаги искат да са сред първите с новата технология. Именно затова се очакват и първите прототипи на 5G смартфони, които ще излязат на пазара още през следващата година.

Много камери

смартфони Тенденциите при смартфоните през 2019 г. А1 Блог

Това е тенденция, която е видима и в момента. Смартфоните с по две камери на гърба вече отстъпват на моделите с по три сензора. Очакванията са, че през 2019 г. ще се появят смартфони и с по 4 и повече камери само на гърба, както и поне по две на предния панел.

Доколко има реална нужда от толкова много камери е въпрос на дискусия. За запалените почитатели на смартфон фотографията със сигурност има ползи, докато за обикновените потребители е по-скоро само за привличане на внимание.

Край на прорезите + сензори в дисплея

смартфони Тенденциите при смартфоните през 2019 г. А1 Блог

С появата на iPhone X, Apple въведе сравнително странен и спорен дизайн с т. нар. прорез в горната част на дисплея. Ако подобен дизайн беше предложен от по-непопулярен производител, то може би прорезите нямаше да станат толкова масови.

И все пак, този тип дизайн така и не успява да спечели повечето потребители, а и самите компании не са много уверени, като предлагат начини той да бъде „скрит” софтуерно. През 2019 г. можем да очакваме постепенния край на прорезите и замяната им с други алтернативи при дисплеите.

Сред тях е вграждането на сензори в самия панел. Например сензор за пръстов отпечатък. Има дори прототипи, които тестват малки дупки само за предната камера, която дори да не е разположена централно, а в ъгъла на корпуса например.

Хардуер

смартфони Тенденциите при смартфоните през 2019 г. А1 Блог

Смартфоните днес са доста мощни и някои модели могат да засрамят дори компютри на по-малко от 5 години. В повечето случаи обаче хората рядко се възползват от пълния им капацитет.

Един от начините е чрез игрите. А игрите за мобилни устройства бавно, но много уверено, увеличават своята популярност и пазар. Мобилната версия на Fortnite записа голям успех и това мотивира компаниите още повече да разработват игри за смартфони, които да конкурират конзолните и компютърните. А това означава още по-голям фокус върху хардуера.

Още по-динамични цени

Многото нововъведения по-горе обаче ще имат и неприятен за потребителите страничен ефект. Смартфоните могат да продължат да поскъпват. И през тази година моделите от високия клас осезаемо повишиха цените си, което накара повече хора да се ориентират към по-достъпни предложения.

Тенденцията ще се запази и през 2019 г., като повечето от новостите ще са „резервирани” за най-скъпите модели. Все пак, можем да очакваме част от тях и в по-евтините предложения, макар не в пълния им блясък.

Засилената конкуренция от по-малките имена

смартфони Тенденциите при смартфоните през 2019 г. А1 Блог

По-високите цени означават повече внимание към по-евтините телефони. А там конкуренцията става все по-силна, като има сериозен натиск и от по-малките производители. Те се опитват да привличат внимание с повече функции, които да конкурират дори модели от по-висок клас.

Обикновено те компенсират с по-евтини материали или фокусират устройството върху конкретна функция. Например добри камери, но по-слаб хардуер или обратното. По този начин предлагат повече модели за повече предпочитания и успяват да предложат по-ниски цени макар и с някои компромиси. За все повече хора обаче тези компромиси не са причина да пропуснат подобни модели. Затова конкуренцията при по-достъпните смартфони ще става все по-динамична, което ще направи годината още по-интересна.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*