Как да направим хубави зимни снимки със смартфон

Зимното снимане си има своите трудности. Например, студено е. Но за това има решение. Има и други трудности. Обичайно зимните снимки с много сняг изглеждат сивкави, „глухи“ и смотани – напук на сияйно-белия пейзаж, който сме искали да запечатаме в спомените си. Добре де, как да правим добри зимни снимки?

Облечете се добре!

Няма майтап, премръзналият човек спира да вижда красота в зимните прелести, колкото и величествени да са те. А и за да станат хубави кадрите, пръстите трябва да държат телефона здраво и да докосват дисплея без затруднение.

Ако досега не сте си взели смартфон-ръкавици, време е да го направите. Така ръцете ще са защитени от студа.

снимки Как да направим хубави зимни снимки със смартфон А1 Блог

Зареждането на телефона – задължително

Студът не е приятел на батериите, никак даже. В студено време те бързо отказват да работят. Заредете телефона си добре, преди да излезете, без значение дали става дума за снимки или за нещо друго.

снимки Как да направим хубави зимни снимки със смартфон А1 Блог

Студът прави батериите неуслужливи. От полза е смартфонът да е добре зареден.

Между другото, внимавайте с идеята да държите телефона си на топло в някой вътрешен джоб близо до тялото. Приберете ли телефона, след снимане в такъв джоб, почти сигурно е, че здравата ще се изпоти – а това не е добре за него.

Застраховка срeщу падане

Студеното време прави повърхностите хлъзгави, особено ако има снежец, а и захватът на пръстите отслабва, особено ако ни е студено. Затова се застраховайте – вържете телефона. Не бихте искали неволно да го изпуснете или да ви се изплъзне и да падне на земята. Носете предпазен калъф или го закрепете с връзка за ръката, така, както едно време фотоапаратчетата тип „сапунерка“ се връзваха с ремък за китката.

Навън веднага след бурята

Едни от най-добрите зимни снимки стават след зимна буря. Снегът е пресен, неутъпкан, облаците шарят небето, светлина има в изобилие и във всеки следващ момент е различна. Възползвайте се!

снимки Как да направим хубави зимни снимки със смартфон А1 Блог

След, а особено по време на зимна буря могат да се уловят зашеметяващи кадри, ако човек има смелостта да излезе сред стихията.

Без ярко слънце и дълбоки сенки

Фототехниката, особено в смартфоните, има своите ограничения. Избягвайте кадри, в които има силно осветени и силно засенчени участъци. Контрастът е твърде голям и сензорите на смартфоните не могат да се справят с тях. Много вероятно е да се получи изкривяване – сенчестите участъци да се окажат големи черни петна по снимката. Всячески избягвайте дълбоките сенки. Търсете меката светлина на по-облачните дни, ранното или късното следобедно слънце.

Контрол на бялото

Това е може би най-важното за зимните снимки. Вграденият мозък на камерите търси да „балансира“ бялото и черното. Когато има твърде много бяло, камерата автоматично го намалява. Затова се получава така, че ако снимаме картина с доминиращо снежно-бяло, най-вероятно ще се получи голяма сивота.
За да се избегне този неприятен момент, трябва да се управлява бялото. Как? Ако имате режим за снимане в сняг, използвайте го. Ако не, потърсете функцията за компенсация на експозицията (EC). Изместете стойността в положителния сектор.

снимки Как да направим хубави зимни снимки със смартфон А1 Блог

Без и с компенсация на експозицията – липсата ѝ кара снимките да сивеят.

Време е за черно-бяло

Няма по-подходящо време за черно-бели снимки от зимата. Така или иначе често пъти пейзажът е черно-бял. Можете дори да подсилите контраста и яркостта. Ще получите прекрасни кадри!

снимки Как да направим хубави зимни снимки със смартфон А1 Блог

Омаята на мъглата

Има ли мъгла, познатите места придобиват съвсем различен вид. Мъглата може драматично да промени градските пейзажи, защо да не се възползваме от тази възможност?

Едно от предимствата на снимането в мъгла е, че тя скрива фона и това помага на обектите на преден план да се откроят и да изпъкнат.

Красиво е – горите изглеждат призрачно, силуети и контури се “разтварят” в безвремието. Така човек може да запечата гледки, от които могат да те побият тръпки.

снимки Как да направим хубави зимни снимки със смартфон А1 Блог

Мъглата в гората – тема, която никога не омръзва, винаги е красива, винаги спира дъха и никога не се изчерпва!

Силуети и сенки

Посред зима, когато дърветата са без листа, могат да се получат много добри снимки на голите клони и стволове, особено на фона на ярко небе, пъстроцветен залез или направо ярко залязващо слънце. Това е уникална възможност.

Ниското слънце пък позволява да се уловят издължените, източени сенки, които изглеждат сюрреалистично.

снимки Как да направим хубави зимни снимки със смартфон А1 Блог

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*