Възходът и падението на Bitcoin през 2018 г.

През 2018 г. криптовалутите имаха доста трудности. Bitcoin, като водещата виртуална валута, пое основния товар върху себе си. Годината започна много добре с рекордни стойности, които обаче още през януари се сринаха и от тогава досега криптовалутите не само не могат да се върнат до предишните нива, но и слизат все по-надолу.

В началото на януари 2018 г. Bitcoin „флиртуваше“ с идеята, че може да достигне  цена от 20 000 долара. Още през същия месец обаче цената се срина рязко и към началото на февруари слезе до под 7000 долара. След два опита през същия месец и през март с кратки завръщания над границата от 10 000 долара, Bitcoin се срина до под 6700 долара през април.

Така започна период на поредица от кратки възходи и падения с една доста неприятна тенденция. Всеки нов възход беше по-нисък от предходния. През септември и октомври цената се стабилизира на около 6000 долара, но от средата на ноември започна нова поредица сривове, които към средата на декември достигна нива от около 3200 долара. Така от вълнуващ старт с големи очаквания, Bitcoin достигна до оптимистичен завършек на годината, но заради очакванията за 2019-а.

Как се стигна дотук

bitcoin Възходът и падението на Bitcoin през 2018 г. А1 Блог

През 2018 г. криптовалутата показа типичната за нея нестабилност, но с по-малки амплитуди в промените на цените. Споменатото трайно понижение изнерви инвеститорите и много от тях намалиха участието си в криптопазара. Това си пролича и от спада на обема на дневни транзакции.

И докато през 2017 г. лошите новини не влияеха на представянето на криптовалутите, то през тази година това определено беше така. Публикации за измами, хакерски пробиви, негативни прогнози отново изобилстваха. Всичко това се отразяваше веднага на цената на виртуалните валути и особено на Bitcoin. Положителните прогнози пък изглеждаха като опит да се спаси положението.

Регулаторният хаос също не помогна. Институциите в различните държави продължават да нямат ясна представа какво са криптоактивите и дали и как да ги регулират. През есента страните от Г20 решиха да работят заедно в посока на единна регулация, но засега няма яснота каква да е тя и подробностите тепърва ще се уточняват.

Липсата на стабилност и предвидимост обаче се отразява сериозно на цената на криптовалутите. След еуфорията от миналата година, през тази година пазарът изглежда готов за следващата стъпка – траен ръст и навлизане на големите имена и инвеститори. Те обаче искат именно стабилност и предвидимост, а без тях пазарът започва да страда.

И все пак, не всичко е мрачно

Макар основният фокус да попадна в цените на криптовалутите, сегментът не прахоса годината. Споменатите вече големи имена и инвеститори започнаха да обръщат все по-голямо внимание на криптоактивите като цяло. Финансовата борса на Щутгарт обяви, че започва работа по своя платформа за търгуване с криптоактиви. Биткойн фючърсите също задържат интерес.

Основната част от вниманието обаче отива не толкова към финансовия елемент от криптовалутите, колкото към технологичния. А именно – блокчейн технологията. Още преди голямата еуфория по цените на криптовалутите се очакваше, че големият потенциал е именно в блокчейн технологията. През 2018 г. това започна да става все по-видима реалност. Много компании експериментират или използват блокчейн в работните си процеси.

Блокчейн се радва на интерес в логистиката например. Автомобилните производители също разглеждат варианти как да я използват, за да оптимизират производството и да гарантират автентичността на частите. Банките търсят методи да подобрят и защитят услугите си чрез блокчейн и др. ИТ гигантите също не крият своя интерес. През тази година Facebook например е създала блокчейн екип, който да разучава ползите от технологията и да търси приложения за нея. Според информация на Cheddar компанията дори обмисляла сериозно дали да не разработи и своя криптовалута.

И докато цената на Bitcoin и останалите криптовалути е в положение, в което правенето на прогнози не е добра идея, то за блокчейн тенденцията е ясна. И през 2019 г. интересът към технологията ще продължи, като може да се очакват още повече блокчейн услуги и проекти.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*