„Яде“ ли студът батерията на смартфона ни?

Някои казват, че най-големият им ужас е да останат без смартфон. Тогава не се чувстват цели, а има и хора, които изпадат и в паника. А зарядът на батерията все не ни достига и може би притеснението е дали ще успее да издържи до зареждане, вместо дали ще го забравим някъде. За щастие, вече има достатъчно разновидности на преносимите батерии, които да спасят положението, и да си призная, не един път моята ме е спасявала. До днес.

Късен снежен и много студен следобед. Вървя забързана по главната улица, притисната от времето, устремена към най-близкия магазин. Като всеки съвременен човек, съм си записала нужното на бележка в телефона, когато той изпищява „Battery running low: 20%”. Казвам си: „Чакай, не беше ли на 30%?! Добре де, ще издържиш малко, докато изляза от магазина“. Правя бърз скрийншот на екрана, със завидна бързина спирам всички изтощаващи фактори, като мобилни данни и всякакви приложения, когато той пропищява „Battery extremely low: 9%”. Тук разбрах, че няма да се справя с него и започнах да наизустявам бележката и да мисля План Б… неуспешно. Докато вляза в магазина, той се беше изключил, а аз останах с ръце в джобовете. Освен, че ме беше яд, най-големият въпрос беше „Как за 2 минути изгубих 30% батерия?!“. Имах подозрения, че зимата зарядът й започва да се губи по-бързо, но чак толкова ли…

батерия „Яде“ ли студът батерията на смартфона ни? А1 Блог

Много производители съветват да не ползваме смартфоните си под 0 градуса, тъй като тогава е много вероятно да срещнем проблеми с батерията и някои функции. От iPhone дори съветват да не сменяме рязко температурата, на която се намира устройството, защото е възможно да се образува конденз, който му влияе изключително зле. Причината за преждевременното падане на батерията се дължи на спецификата на литиево-йонните батерии, които макар да нямат нужда от пълен заряд и се презареждат бързо, не се справят добре с ниските температури.

В тази връзка, фенове на iPhone са направили експеримент и при отрицателни температури за 30 минути батерията на телефона спада с 14%, докато при положителни загубата е едва 1%.

В такъв случай, какво да правим зимата?

Със сигурност, няма универсално решение, но добро начало е подходящ калъф. Можем също да го носим на по-топло място – във вътрешен джоб на якето или чаната, да го вадим значително по-рядко, като за целта можем да ползваме слушалки.

Изобщо, избягвайте да го изкарвате навън, а когато се приберете не го слагайте до отоплителен уред – позволете му сам да се адаптира към температурата, за да не се появи и конденз.

Добър подход е да носите и външна батерия със себе си, за всеки случай, но имайте предвид, че студът влияе и на нейния заряд.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*