Blackberry: “ключът” за безпилотните коли

Помните ли BlackBerry – онези симпатични смартфончета, които имаха qwerty клавиатура? Е, BlackBerry отпадна от този пазар, но скоро пак ще е голямо име в технологиите: това вероятно ще е „ключът“ към бъдещите умни, автономни автомобили.

След краха на своя бизнес със смартфони BlackBerry се насочи към разработките в сферата на сигурността на големи технологични инфраструктури – област, в която тя отдавна има много добри позиции. При това решение, общо взето, беше съвсем логично името да изчезне от полезрението на индивидуалните потребители. Сега то е от значение само за корпоративните CSO – „главни служители по сигурността“. Да, обаче разработената от BackBerry система Security Credential Management System (SCMS) може да се окаже ключова за навлизането на автономните превозни средства в реалността.

Склонни сме да смятаме, че разработването на безпилотен автомобил означава създаването на уред, който е в състояние да гледа и слуша наоколо и да взема решения как да продължи да се движи. Това е начинът, по който човекът шофира. Безпилотната кола обаче, за да „гледа“ и да „слуша“, трябва да си „говори“ с обектите наоколо. Това означава да улавя сигналите, излъчвани от тях – от радари, от други автомобили и т.н.

 Blackberry: “ключът” за безпилотните коли А1 Блог

Но какво би станало, ако някой се намеси в тези сигнали и ги изкриви? Това може да се случи заради човешка грешка, разбира се, но и в резултат на нечии злонамерен план. Ето тук именно се намесва BlackBerry. Нейната система е предназначена да се грижи за сигурността на тази многостранна комуникация между бъдещите умни и безпилотни коли и всичката заобикаляща ги среда.

Първи стъпки в Отава

Новото в цялата тази работа е, че наскоро започна първото внедряване на услугата. То ще се реализира заедно с Invest Ottawa в канадската столица Отава. Една 16-километрова отсечка, представляваща „мостра“ за цял умен град, ще се превърне в зона за „умен“ транспорт, с всичките възможни смарт екстри – умна настилка, умни светофари, умни пътни знаци, умни пешеходни пътеки.

Услугата на BlackBerry е безплатна за всички пилотни проекти в областта на интелигентните пътища, категорично е ръководството на компанията. Тя се надява да спечели доверието на автомобилните производители, както и на местните власти във връзка с разработването на умни градски инфраструктури. „Превозните средства [в бъдеще] ще трябва да си комуникират сигурно помежду си с другите превозни средства, с инфраструктурата и с набор от умни устройства,“ казва Марк Уилсън, главен маркетингов директор на BlackBerry.

 Blackberry: “ключът” за безпилотните коли А1 Блог

Напредък в симбиоза

Подобно решение изглежда доста хитро. От една страна то ще спести част от инвестициите на градските власти в проекти за интелигентна градска среда. Това е фактор с голямо изкушение във време, в което всички градски ресурси са подложени на огромно натоварване. От друга страна, подобно партньорство ще помогне на самата BlackBerry да доразвие системата си, да я изпита до краен предел и да я усъвършенства максимално.

“Бъдещето на автономните автомобили не може да се случи, докато не бъдат въведени интелигентни транспортни системи”, каза главният изпълнителен директор на BlackBerry Джон Чен. “Чрез премахване на бариерите пред сигурността, неприкосновеността на личния живот и разходите, ние вярваме, че нашата услуга ще спомогне за ускоряването на многобройните пилотни програми за свързани автомобили, които се провеждат по целия свят”, добавя той.

Подобна заявка е доста сериозна. Според пазарните наблюдатели, BlackBerry е сред имената в глобалната индустрия, които са най-обещаващи за бъдещето на безпилотните автомобили.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*