С какво ще запомним технологичната 2018 г.

През последните години ИТ компаниите бяха своеобразните суперзвезди на бизнеса. Те се радваха на голяма популярност, която беше толкова силна, че им печелеше прошка дори и при по-сериозни грешки. 2018 г. обаче преобърна всичко и сега именно ИТ гигантите са под постоянно наблюдение и търпят сериозни критики за почти всяко свое действие.

През миналата година действително се случиха доста неща, които много ИТ компании искат да бъдат забравени бързо. И докато потребителите сякаш за сега са по-скоро тихи, то търпението на инвеститорите и политиците изглежда изчерпано. А нито една компания не иска ядосани инвеститори или политици, които да се концентрират върху нея.

Ах, тези данни

В продължение на години големи компании като Google и Facebook основаваха бизнеса си на събирането на данни за потребителите. Техните успехи мотивираха и стотици по-малки компании с приложения и онлайн услуги да правят същото. Както с всяко нещо в живота обаче, трябва да има мярка. А скандалът с Cambridge Analytica и Facebook в началото на 2018 г. показа, че някои компании нямат такава.

ИТ компании С какво ще запомним технологичната 2018 г. А1 Блог

След това всеки месец имаше поредици от нови и нови разкрития за действията на различни компании, приложения и социални мрежи. Като най-голямата социална мрежа, Facebook очаквано получи и най-сериозно внимание и критики. Но проблемът се оказа системен за интернет компаниите и провокира намесата на политиците. Бил Гейтс правилно предположи през миналата година, когато заяви, че ИТ компаниите прекаляват и липсата на конкретни действия от тяхна страна е покана за политиците да се намесят.

Съвсем очаквано политиците направиха точно това. Те привикаха лидерите на големите компании на изслушвания и започнаха съвсем открито да говорят за въвеждането на регулации. В Европейския съюз точно по това време влезе в сила Общият регламент за защита на личните данни (GDPR), като бяха гласувани и допълнителни регулации за евентуален контрол над съдържанието, което качват потребителите.

Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий също неколкократно критикува индустрията, че се е отдалечила от първоначалната концепция на интернет. Той обяви, че работи по нов проект, който да се опита да спаси Мрежата. Според него все още не е твърде късно, макар и да е нужна много работа и процесът да е дълъг.

Объркани в неизвестността

Ситуацията определено е нова за ИТ компаниите. Досега те бяха свикнали всичко да се нарежда бързо, лесно и предвидимо. За тях най-големите грижи бяха стратегиите за развитие в дългосрочен план. През 2018 г. обаче това остана забутано в ъгъла. Скандалите с личните данни се оказаха съпроводени и с редица други проблеми. За Google това бяха скандалите с проекта за цензурирана търсачка в Китай и протестите на служителите заради обвинения в сексуален тормоз и поведението на компанията при такива случаи.

ИТ компании С какво ще запомним технологичната 2018 г. А1 Блог

Apple от своя страна започна да изпитва сериозни трудности в задържането на ръста на продажбите на iPhone. Те дори намаляват, а компанията загуби лидерската си позиция в ИТ индустрията по отношение на пазарна капитализация. За капак, фондовите борси отбелязват период на спад, който се отразява на всички ИТ компании.

ИТ компании С какво ще запомним технологичната 2018 г. А1 Блог

Така технологичните фирми се оказаха в непозната за тях ситуация. Вместо постоянно хвалени, те са постоянно критикувани дори и за най-малките си действия. Политиците са недоволни, инвеститорите – изнервени, а потребителите изглеждат все по-незаинтересовани от новите предложения. И трите фронта изискват незабавни, но и доста различни мерки, които дори могат да си пречат една на друга.

Ситуацията на ИТ компаниите може да се опише с физиономията на объркания Траволта от „Криминале”. Технологичните компании обаче бързо трябва да се ориентират в обстановката и през 2019 г. да покажат активни действия и напредък, за да не се окаже, че 2018 г. е била само началото.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*