10 клавишни комбинации, които улесняват живота ни в работата с Chrome и Outlook

В професиите, в които използваме активно нашите компютри с няколко браузъра, пощи и други програми, ежедневно ни се случва да действаме с бързи темпове. Продуктивността ни пред компютъра зависи от нашите умения зад клавиатурата и това доколко сме свикнали да работим с дадена програма. За да улесним своята работа и продуктивност, може да се възползваме от клавишни комбинации, с които лесно да отворим различни менюта (или пък да използваме функции), без да извършваме излишни движения и кликвания с мишката или touchpad-а. Представяме ви 10 клавишни комбинации на две от най-използваните програми в глобален аспект – браузъра Chrome и популярния имейл клиент – Outlook.

Chrome

клавишни комбинации 10 клавишни комбинации, които улесняват живота ни в работата с Chrome и Outlook А1 Блог

Да започнем с Chrome – браузърът на най-популярната търсачка в света – Google. Според класация на TechRadar – Най-добрият браузър за 2018: по-бърз и по-сигурен, Chrome заема второ място, но популярността му все повече се засилва. Със своята богата гама от разширения, той е удобен за ползване, но и изисква повече ресурс от страна на машината. Все пак клавишните комбинации, с които да си улесним живота, са налице и тук:

  1. С комбинацията Ctrl+F или натискането на бутона F3 веднага ще ни се отвори лентата, която ни дава възможност да търсим в текущата страница. Т.е. ако сме отворили конкретен линк или сме на страницата с резултатите от търсенето ни, можем да извършим допълнително търсене, въвеждайки буква или дума в отвореното меню, а ако тя се среща някъде сред резултатите или конкретния линк, това ще ни се маркира в жълто.
  1. Все повече хора се занимават с програмиране, което не е изненада с оглед на навлизането на технологиите в нашето ежедневие. С клавишната комбинация Ctrl+Shift+J можем да отворим инструментите за програмисти, които ни дават възможност за доста функции и опции.
  1. Ако ви е писнало да натискате онези три вертикални точки, намиращи се в горния десен ъгъл на Chrome, за да влезете в менюто, с комбинацията от Alt+F или Alt+Е, или пък F10+Enter, менюто на браузъра ще се появи на секундата.
  1. Използвайки браузърите си активно, непрекъснато ни се случва да сваляме различни файлове, било то от уеббазирана поща или различни сайтове. Случвало ли ви се е да изтеглите някой файл и да не знаете къде се е запазил той, ако не сте задали мястото предварително? Е, за да не изпадате в същата ситуация отново, комбинацията от Ctrl+J ще ви зареди прозорец (“tab”), в който да видите всички изтеглени файлове и от там лесно да навигирате до папката или мястото, в което се намира файлът.
  1. Петата клавишна комбинация може би е сред най-известните или поне ще стане любима за много хора – става дума за изтриването на историята от браузера. Да, тя съществува! Край на търсенето из менютата. С тези три бутона (Ctrl+Shift+Del) ще ви се отвори менюто за изтриване на историята от посещенията, бисквитки, форми на попълване и търсенията в програмата. 
Outlook

клавишни комбинации 10 клавишни комбинации, които улесняват живота ни в работата с Chrome и Outlook А1 Блог

Имейл клиентът на Microsoft дава множество функции, които много хора намират за удобни. Макар борбата в този сегмент да е по-ожесточена, Outlook често заема топ позиции, като в началото на годината уважаваният сайт в света на технологиите – digitaltrends.com дори посочи в своя статия Outlook за най-добрия имейл клиент. Ако вие също сте сред почитателите на програмата, следните клавишни комбинации ще са ви от полза:

  1. Искате бързо да започнете да изпращате имейл? Никакъв проблем. Натиснете в Outlook комбинацията от Ctrl+Shift+M и ще ви се отвори прозорецът за писане, където бързо да подготвите имейл към своя адресат.
  1. Следвайки първата клавишна комбинация за Outlook, ако желаете да изпратите съобщението без да хващатe отново мишката, разработчиците на Microsoft са ви улеснили допълнително с комбинацията Alt+S, с която ще изпратите вашия имейл.
  1. В динамичното ни ежедневие, изпълнено с множество срещи и задачи, често ни се налага да поглеждаме календара, особено ако планираме почивки – да не се лъжем, това са най-важните „задачи“. За да си улесним навигирането в програмата и да направим бърз преглед на задачите по дати, можем да отворим календара в Outlook, като използваме комбинацията от бутони Ctrl+2.
  1. ОК, може би малко прекалихме, като казахме, че най-важните задачи са определянето на почивките, но съгласете се, че са изключително важни. За да създадем, обаче, истинска задача („task”), може да използваме комбинацията от Ctrl+Shift+K. Ако пък желаем да запишем среща („appointment”), можем да използваме комбинацията от Ctrl+Shift+A.
  1. Имате над 5000 имейла в пощата и искате да намерите определен имейл бързо, защото шефът ви иска справка за вчера, а тя се намира в имейла? На помощ тук идва комбинацията от Ctrl+E, с която ще отидете директно в лентата за търсене в кутията (“inbox”), а оттам ще намерите въпросния имейл и ще направите справката, за да ви е мирна главата.

Това са само част от клавишните комбинации, с които да си улесним ежедневната работа с програмите, когато сме пред лаптопа или десктоп машината. При всички случаи те са лесни за запомняне, особено ако често ви е необходимо да използвате функциите на Chrome или Outlook.  Тествайте смело.

А вие кои клавишни комбинации знаете и използвате?

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*