Изкуствен интелект, роботи и 5G дефинираха CES 2019

През последните години големите изложения позагубиха своята популярност и значимост. Повечето големи компании предпочитат да представят най-важните си продукти и услуги на самостоятелни събития, където няма кой друг да отвлича вниманието.  Въпреки това някои изложения успяват да задържат интерес.

Сред тях е и CES в Лас Вегас. То продължава да е посещавано от десетки хиляди хора и да има огромен брой участващи компании. Сред тях са не малка част от най-големите, като тази година някои от тях превърнаха изложението в място за сериозна конкуренция помежду си. Това направи CES 2019 по-интересен спрямо последните няколко години и показа, че технологичната индустрия наближава нов потенциален възход.

Битката на асистентите

Изкуственият интелект вече е ежедневие в ИТ индустрията и тема, която се обсъжда постоянно. Най-прекият досег на хората с тази технология е чрез гласовите асистенти. А Amazon и Google използваха CES 2019, за да покажат максимума на своите предложния. Amazon иска Alexa да е навсякъде и засега успява да го постигне. Гласовият асистент е във все повече устройства и проправя пътя си и към автомобилите.

Google Assistant може да изостава като разпространение сред масовия потребител, но това не спира интернет гиганта. Assistant също става част от все повече устройства и иска да „излезе“ от смартфона. И двете компании се надпреварват да търсят и трупат партньори, които да правят своите устройства и услуги съвместими с гласовите им асистенти. Самите платформи също стават все по-умни с повече функции. Google Assistant например ще може и да влиза в ролята на преводач на разговори между двама души, които говорят на различни езици.

CES 2019 показа, че и Google, и Amazon напредват все повече с техните гласови асистенти и наближават момент, в който те ще са способни на още по-голямо разнообразие от команди и услуги. Двете платформи за сега държат уверена преднина пред Siri на Apple и Cortana на Microsoft.

Роботизиране и автоматизиране

И докато гласовите асистенти поне засега „живеят“ предимно в света на софтуера, то доста други компании се насочват към роботите и автоматизацията.  Обикновено с тези думи се свързва производството и промишлеността, но CES 2019 показа, че наближава и моментът, в който роботите и автоматизацията ще навлязат и в домовете.

Из щандовете на CES имаше най-различни роботи включително и такива, които сгъват готовото пране, могат да готвят и т.н. Разбира се, не малка част от тях все още са прототипи, но са близо до завършване и някои ще са готови още тази година. Те ще имат трудното предизвикателство да проверят пазара и да разберат дали и самите потребители са готови за роботи в домовете си, било то и далеч от футуристични говорещи хуманоиди.

Все повече от нещата в домовете ще поумняват и ще се роботизират. Сред тях са и звънците и системите за сигурност, които ще могат да следят дори дали някой няма да открадне получените колети.

Мистерията 5G

През тази година започва и навлизането на 5G мрежите по света. Съвсем очаквано 5G беше и основна тема на CES 2019. Очерта се обаче известен проблем – голям ентусиазъм, малко реализация. Очакванията към 5G са много големи, като тези мобилни мрежи ще трябва да се справят с огромния трафик на Интернет на нещата, автономните автомобили и увеличаващата се консумация на видео с висока резолюция и стрийминг.

Засега обаче всичко това е все още в сферата на очакванията. 5G реално е далеч от този момент и то на няколко години разстояние. Все още дори няма достатъчно устройства и услуги, които да се възползват от технологията, а и тя е достъпна само в някои градове. Разбира се, това са нормални първи стъпки, но остава впечатлението за голям ентусиазъм и очаквания, но изоставаща реализация.

Всъщност, реализацията дори избързва, но няма как всичко да се случи веднага. Но голямата еуфория около технологията по време на CES и малкото реални предложения съставят представа, че 5G не се „случва“ както трябва.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*