Предизвикателствата пред смартфоните през 2019-а

След като през 2007 г. Apple представи първия iPhone, сегментът на смартфоните се преобрази от скучновати корпоративни устройства до джобни компютри, които се използват за какво ли не. Смартфоните се превърнаха в еуфория и за много хора, особено в развиващите се държави, те са първият и единствен досег не само до модерните технологии, но и до всякакви възможности за комуникация, интернет, телевизия и др.

смартфони Предизвикателствата пред смартфоните през 2019-а А1 Блог

С появата си през 2007-а първият iPhone промени представите за смартфоните.

В продължение на години продажбите на смартфони бележеха ръст и изкарваха милиарди чиста печалба на големите имена. През последните около две години обаче тенденцията се обръща и продажбите дори започват да намаляват. Това веднага се отрази сериозно на някои компании, включително и Apple, които се втурнаха да търсят решения.

Тенденциите от 2018-а

2018 г. беше доста тежка за пазара на смартфони. Данните на IDC показват, че тя дори е най-лошата за доставки на нови смартфони досега. Само през последното тримесечие на миналата година, което традиционно е най-силното откъм продажби, доставките са се понижили с 4.9% спрямо същия период през 2017 г. Това е и петото поредно тримесечие на спад.

Така общо за цялата 2018 г. спадът на доставките на смартфони е 4.1% до 1.4 млрд. устройства глобално. Най-голям е сривът в Китай, където понижението е с 10%. А Китай е и най-важният пазар, като генерира 30% от световните продажби на смартфони. IDC коментира, че ръст има в Индия, Индонезия, Южна Корея и Виетнам, но той не е достатъчен да изведе целия пазар на плюс.

Къде са причините? Анализаторите посочват няколко основни фактора. Един от тях е, че жизненият цикъл на устройствата се е удължил и хората задържат смартфоните си по-дълго време. За сметка на това производителите не са се приспособили към този факт достатъчно бързо и се е създало натрупване на инвентар. Освен това цените на смартфоните, особено тези от висок клас, продължават да се повишават, което отказва все повече потребители да сменят устройството си. Насищането на пазара и политическите и икономически фактори също затрудняват продажбите.

Малко оптимизъм

Както винаги, период на трудност не означава, че всички губят. Докато Apple и Samsung записват съответно 11.5% и 5.5% понижение за четвъртото тримесечие според IDC, то Huawei бележи солиден ръст на доставките си от 43.9%. Според IDC обаче този ръст не е достатъчен за Huawei да застане на второ място по пазарен дял и Apple засега запазва тази си позиция след Samsung, но разликата е минимална. Huawei, Oppo, Vivo и Xiaomi продължават да доминират пазара в Китай. Тези производители бележат ръст и на глобалната сцена, но въпреки това остават назад от водачите.

смартфони Предизвикателствата пред смартфоните през 2019-а А1 Блог

След S9 и S9 Plus (на снимката), Galaxy серията на Samsung ще трябва да спечели доверието на потребителите с юбилейния S10.

Производителите имат големи очаквания за тази година. Повечето от тях ще се опитат да впечатлят потребителите с първите сгъваеми смартфони, а Samsung ще отбележи и юбилейния модел Galaxy S10. Въпреки това прогнозите са, че потребителите все повече ще се ориентират към по-ниския и средния ценови клас.

Годината ще е трудна за производителите на смартфони. Очакванията на потребителите вече са доста високи и сгъваемите модели ще имат за задача да привлекат интереса на хората. Ентусиазмът със сигурност ще е голям, но тепърва ще стане ясно как ще се развият продажбите на новото поколение смартфони.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*