Трябва ли да изтрием “теориите на конспирацията” от социалните мрежи?

Наскоро YouTube обяви, че ще редуцира достъпа на потребителите до видео-съдържание, което лансира т. нар. “теории на конспирацията”. Анонсът съвпадна по време със случая с българска учителка, която бе споделила с учениците за съществуването на теория, че всъщност никога човек не е стъпвал на Луната. Във всички страни, по различни поводи, но по сходен начин се води този дебат – не е ли по-добре да изтрием всички „теории на конспирацията“ от социалните мрежи и да мирясаме най-накрая?

Този деликатен въпрос на първо място се сблъсква с един от неписаните принципи на интернет. Със своето създаване и разрастване глобалната мрежа стана символ на свободата на изразяване. Не е случайно, че тази нова медия разтърси света на традиционните – телевизия, радио и преса – защото тук всеки може да каже свободно какво мисли.

Логично тук възниква въпросът – не е ли по-добре все пак да пожертваме, частично, свободата на изразяване, за да спре интернет да подхранва конспиративни теории? Оказва се, че това би било безпредметно. Теории на конспирацията винаги е имало и интернет по никакъв начин не ги „подхранва“, категорични са психолозите и специалистите по социална психология от университета в Кент. „Mакар че някои твърдят, че теориите на конспирацията процъфтяват в интернет и социалните медии, всъщност няма никакви доказателства, че това е така,” казва проф. Карън Дъглас от университета. “Теориите на конспирацията винаги са били факт. Противно на това, което навярно си мислите, няма доказателства, че хората са по-склонни да вярват в теориите на конспирацията, отколкото преди интернет”.

Според проф. Дъглас, направеният от нейния екип анализ на публикуваните писма до редактора на Ню Йорк Таймс показва, че между 1897 и 2010 г., с изключение на няколко пика по време на глобалната депресия в края на 18-ти век и страха от комунизма през 50-те години, теориите на конспирацията не са отбелязали какъвто и да е ръст.

теории на конспирацията Трябва ли да изтрием “теориите на конспирацията” от социалните мрежи? А1 БлогТова, което се случва с въпросните теории в интернет, по същество е друго. Теориите не конспирацията не се разпространяват из интернет като някаква зараза, от човек на човек. Те „витаят“, както са витаели винаги в общественото пространство, но ги подхващат само някои хора. Тези, които не вярват на подобни тези, ги подминават. Онези, които пък се интересуват от конспиративните истории, се „срещат“ виртуално помежду си. Така се формират общества на поддръжниците на една или друга теория. Те са хора, които и без друго вече вярват в дадена теория. Нямат нужда да бъдат убеждавани. Нито пък могат, чрез общуването в интернет, да убедят онези, които не вярват.

С други думи това, което се случва, е че интернет създава общности. Обособяват се ясно изразени, полярни общества. Процесът е същият, който се случва и във всяка друга сфера – любителите на дадена теза се “надушват”, контактуват и обединяват.

теории на конспирацията Трябва ли да изтрием “теориите на конспирацията” от социалните мрежи? А1 БлогТогава остава само въпросът защо изобщо хората вярват в такива теории?

Всички хора имат потребност да търсят истината. Това е едно от най-човешките неща – вечното търсене на истината. В търсене на истината често разглеждаме фактите, сравняваме, чудим се, задаваме си редица въпроси. Понякога забелязваме нередности, несъвпадения, озадачаващи ситуации. Съмняваме се. Оспорваме. Измерваме, проверяваме, търсим косвени доказателства или опровержения.

Това съмнение само по себе си е необходимо: то нерядко е довеждало до открития, по-късно окачествявани като велики. Какво щеше да стане, ако Колумб не се беше усъмнил, че земята е плоска и че атлантическият океан е пълен с чудовища, готови да глътнат кораба му – убеждението, в което масово хората са вярвали тогава?

Затова не бива да търсим начин да смажем съмнението в общоприетите убеждения. Съмнението като част от вечното търсене на истината трябва да продължават винаги. Трябва да си задаваме много въпроси, да се опитваме да виждаме отвъд видимото на пръв поглед. А най-вече трябва да научим тези, които идват след нас, да задават въпроси, а не да си мислят, че „чичко Гугъл“ знае всичко и каквото ти отговори, това е вярното.

теории на конспирацията Трябва ли да изтрием “теориите на конспирацията” от социалните мрежи? А1 Блог

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*