Може ли смарт гривната да замени смартфона?

През последните няколко години смартфоните бележат пик в търсенето и потреблението. Големите компании като Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi и OPPO произвеждат милиони устройства, които заливат пазарите. Според справка на IDC.com през третото тримесечие на 2017 г. в световен мащаб са доставени 377.8 милиона смартфона, а през третото тримесечие на 2018 г. – 355.6 милиона. Макар да се забелязва известен спад, цифрите определено са внушителни. Не е изненадващо, че смартфоните изместиха доминантната позиция на персоналните компютри. Все повече хора предпочитат да сърфират в уеб пространството през устройство, което могат да държат в дланта си. Всеки иска да бъде мобилен, да може да заснеме нещо на момента и да го сподели в социалните платформи, да сърфира в интернет само с няколко докосвания върху дисплея и какво ли още не.

Превъзходството на смартфона

Отчитайки тези факти, е трудно да си представим как устройство от ново поколение ще успее да замени смартфоните и да ги измести от върха. Или пък не е? Топ компаниите в технологичната сфера постоянно инвестират в разработки на нов тип технологии – хардуерни компоненти, софтуерни иновации, решения в сферата на свързаността и други. Разработването на гъвкави дисплеи и батерии води до появата на нов тип устройства. Първото бе пуснато от непопулярната марка Royale – сгъваемият смартфон FlexPie. Съвсем наскоро пък Samsung представи своя Samsung Fold, който се очаква да излезе на пазара през пролетта.

Съществен въпрос е дали скоро ще бъдем свидетели на друг тип устройства, които ще станат толкова популярни, че да изместят всеки един смартфон, независимо дали е сгъваем или не. Възможно ли е смарт гривните да направят това?

Като на кино

смарт гривна Може ли смарт гривната да замени смартфона? А1 Блог

Представете си, че с такава гривна можете да извършвате всички функции на последния флагман, за който се сещате в момента. Подобно устройство можем да видим в американския филм “Какво се случи с Понеделник? (“What happened with Monday?”, 2017 година) – футуристичен филм, в който, ако обърнем по-голямо внимание, можем да забележим доста интересни технологии. Една от тях е именно смарт гривна, която по размери прилича на часовник. Тя функционираше чрез проектиране на дисплея подобно на холограма, която можем да управляваме чрез докосване. Предоставяше всички функции на днешните смартфони, но реално не се нуждае от физически дисплей с големи размери, за да се управлява. Разбира се, във филмите често виждаме доста впечатляващи технологии, които в повечето случаи биха се реализирали в по-далечно бъдеще, но точно този тип смарт гривна не е нова идея и може би съвсем скоро ще бъде масов продукт. През 2014 г. компанията Cicret пусна концептуално видео, в което показва елегантна гривна с функция за визуализация на дисплей на китката, давайки ни възможност да използваме устройството като смартфон.

Видеото бързо набира популярност, което е знак, че много хора проявяват интерес към такъв тип мобилно устройство. Впоследствие компанията открива сметка за дарения, с които да финансира проекта, но до този момент устройството не е реалност, защото в процеса на разработка има множество препятствия, които трябва да бъдат преодолени – как всяко приложение да функционира безпроблемно, колко добре сензорите ще отчитат докосванията и други. Съществен въпрос е и как дисплеят реално ще се визуализира върху по-тъмна кожа. Това са само част от въпросите, за които решение от страна на разработчиците все още няма.

С бързите темпове на развитие на технологиите можем да очакваме само едно – нови решения и устройства, които да имат същите функции и дори по-добри от тези, с които работим посредством последните флагмани на пазара. А дали смарт гривните, проектиращи холограмни изображения, които можем да управляваме чрез докосване, ще бъдат сред тях, предстои да разберем в близкото бъдеще.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*