Новото G: задава (ли) се шестото поколение мрежи

Докато светът говори за изграждането на нова телекомуникационна инфраструктура от пето поколение, експертите в областта вече мислят за времената отвъд 5G. “Шестото поколение мрежи” е понятие, което изглежда ще бъде легитимирано на Световния мобилен конгрес в Барселона, който започва в понеделник.

Някъде във Финландия

Очевидно е, че 5G върви към комерсиализация. Това е доминиращото понятие на тазгодишния MWC. През това време изследователите от Университета по наука и технологии в Оулу, Финландия, вече са започнали работа по разработването на 6G, съобщи самият университет. Той ще се представя на Мобилния конгрес, навярно за да разбуни духовете и да ни провокира да искаме нещо повече от това, което ще стане реалност след само 1-2 години. Университетът в Оулу и градската управа на едноименния град работят по проект на име 6G Flagship.

Шестото поколение мрежи ще се характеризира с гигабитови скорости (измервани с “гигабита в секунда”). Връзките ще са супернадеждни и с нищожни времезакъснения. Според слогана на проекта, подобни комуникации ще са реалност през 2030 година. Огромните скорости и нуждата от надеждност ще изискват друг вид решения за 5G/6G радиомрежи, готови да обслужват новото поколение приложения. Предизвикателството е да се намери баланс между плътността на мрежата, нейният капацитет, високите скорости и от друга страна енергийната ефективност и стойността на самата инфраструктура. Ще се говори за терахерцови честотни ленти и за изцяло ново поколение физически устройства.

Тази година полупроводници, догодина – цели

Новаторската разработка сякаш идва в отговор на заявлението на американския президент Доналд Тръмп, изказано онзи ден, с което той си пожела в САЩ скоро да има бързи 5G “и даже 6G” мрежи. Изявлението му малко заприлича на някогашното пожелание на българския държавен глава от ерата на комунизма Тодор Живков, който при откриването на завод за полупроводници бе пожелал “тази година завод за полупроводници, а догодина – за цели проводници”. В крайна сметка репликата на Тръмп бе взета от медиите на подбив. В много от заглавията по повод изявлението на Тръмп даже имаше скоби, указващи, че 6G е “несъществуваща технология”.

Дебютът на 6G на Мобилния конгрес в Барселона обаче показва, че тази технология не е недомислица на Тръмп, а следващата голяма стъпка в мрежовите комуникации. Ако някой се пита кому е нужно всичко това, отговорът на въпроса е в повсеместното разпространение на дигиталните устройства навсякъде около нас. Закъсненията, измервани в милисекунди – както е при 5G, са нещо неприемливо. Те са твърде големи за света, в който лекарите ще правят сърдечни операции дистанционно чрез роботизирани ръце и уебвръзки, а автомобилите ще са безпилотни и ще вземат решения, от които зависят човешки животи.

След MWC технологията ще бъде фокусна тема и на конференция през март, естествено във Финландия.

Е, нищо чудно. Все пак говорим за родината на легендарната Nokia.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*