Големите ползи от 5G идват скоро в линейките (видео)

Големите ползи от петото поколение комуникации обещават да можем да изтегляме големи филми от интернет за по секунда-две и да се возим в самоуправляеми автомобили, но докато си говорим за приложението на технологията в забавленията, тя е на път да намери много по-важни приложения от собствения ни кеф. Едно от тях е спешната медицинска помощ.

Информация в реално време

Демонстрация на смартлинейки по време на Световния мобилен конгрес разкри, че Барселона се готви за започне тестове на система за умни автомобили за спешна медицинска помощ. На теория всяка от линейките следва да има камера с висока резолюция и 5G връзка. Когато специализираният автомобил пристигне на мястото на инцидент и вземе пострадал, медицинският екип може веднага да установи видеовръзка с лекари в центъра по спешна помощ или в специализирана болница, за да се консултира при нужда от по-специфична медицинска намеса.

На практика изпитанията ще започнат след две-три седмици. На тестовите линейки ще има по 4 камери: по 1 отпред и отзад, които да следят улицата, и две вътре в колата.

Външните камери ще имат за задача да показват каква е ситуацията извън автомобила, например дали е налице терористична атака и има ли много пострадали.

Вътре медиците могат да използват камерата на тавана за връзка с колеги. Така те ще имат възможност да се допитат, ако се налага да направят нещо по-специфично за пациента, който са поели.

По-бързо и ефективно

При добре работеща система от този вид оказването на първа помощ е по-бързо и ефективно, аргументира се службата по спешна медицинска помощ в Барселона. Дали обаче всичко ще сработи толкова добре, колкото звучи на теория, предстои да се види. Изпитанията ще се провеждат с две линейки в продължение на 4-5 месеца. След това ще се оценят и анализират резултатите. Ако се прецени, че технологията е приложима и необходима, ще се организира търг за по-масово въвеждане на системата.

умни линейки Големите ползи от 5G идват скоро в линейките (видео) А1 Блог

Подобна, но по-сложна технология е разработена и от Korea Telecom. В този случай обаче камерите и комуникационните модули са насочени по-скоро навън. Благодарение на бързата връзка линейката, която приближава дадено кръстовище, може да “каже” на светофарната уредба за своето пристигане. Светофарната уредба ще даде приоритет на автомобила със сини лампи. Още докато линейката преминава там, следващото кръстовище вече “знае” за наближаването ѝ и осигурява зелена светлина.

Особено интересно е приложението на 5G за пропускане на линейката през задръствания. В тази ситуация сензорната система на колата помага на водача безаварийно да се “провре” между струпаните автомобили.

Крайният резултат е, че пациентът пристига до най-близката болница за не повече от 5-6 минути, казват разработчиците на системата.

А1 и спешната помощ

Развитието на спешната помощ е сред приоритетите и на А1. Един от важните реализирани институционални проекти от А1 е обслужването на „Бърза помощ” на територията на цяла България. А1 предоставя цялостното информационно и ИТ обслужване на „Бърза помощ”, включващо управление на кол център, виртуална частна мрежа, център за данни, позициониране на линейките, връзка между стотици локации.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*