Има ли място на пътя за безпилотни многофункционални минибусове? (видео)

Това е една от най-добрите концепции за бъдещето на автомобилите, най-вече на безпилотните такива: този безпилотен многофункционален минибус може да сменя своето амплоа постоянно и да извършва най-различни задачи, оползотворявайки 100% от времето, в което е на пътя.

Повечето концепции за безпилотните автомобили променят представата ни за шофиране, но не и самата концепция за превозното средство. Визиите на повечето производители продължават да се въртят около обемисти, големи коли, с места за 4 или 5 човека, в които пътникът обичайно седи сам и които предполагат преместването на 1000-1500 килограма “желязо” за превозването на едни 80-100 килограма полезен товар (пътника).

Минибус за пътници и товари

Този многофункционален безпилотен минибус е предназначен да вози няколко пътника едновременно и много повече прилича на малък градски автобус, отколкото на кола. По-интересното е, че той може да се превръща в товарно превозно средство. За целта корпусът на возилото може да се повдига над шасито, за да е лесно товаренето на стоките.

Идеята зад подобен дизайн е, че в пиковите часове автономните превозни средства ще возят много хора, а в останалото време, когато няма много пътници, ще “работят” по доставките на стоки.

автономен автомобил Има ли място на пътя за безпилотни многофункционални минибусове? (видео) А1 Блог

Превозното средство може да обслужва трасета на обществения транспорт, но може би по-подходящо би било за малки групи пътници, нуждаещи се от специализиран превоз – например пациенти от и до дадена болница.

С подкрепата на 5G

Засега това е само прототип, но неговият създател Rinspeed си партнира с 25 технологични компании за превръщането на идеята в работещ модел. Мрежите от пето поколение ще са от ключово значение за появата на подобни многофункционални и полезни устройства, видя се и тази година на Световния мобилен конгрес. Сега обаче никой не се съмнява в това какви ще са 5G мрежите и техните възможности. Тази година много повече внимание на MWC се обръща на приложенията и интегрираните софтуерни системи, които ще управляват цели съзвездия от хиляди или милиони свързани устройства.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*