Гъвкавите дисплеи: между еуфорията, лудостта и смута

Гъвкавите дисплеи са безспорният хит на тазгодишното “ревю” на новите мобилни технологии. Двете големи имена в индустрията, Samsung и Huawei, още преди конгреса представиха своите трактовки по въпроса: моделът на първата се сгъва навътре, като книга, а на втората – дисплеят се огъва външно, подобно външната страна на портфейл. Очаквани с нетърпение, представянията предизвикаха еуфория, докараха анализаторите до лудост и определено разтресоха всички.

Без съмнение еуфорията е обяснима, като се има предвид колко интересно е това предложение: да имаш Android телефон в джоба си и той да става на таблет, когато го разгънеш – звучи примамливо. Вижте само – това е моделът на Huawei:

гъвкави дисплеи Гъвкавите дисплеи: между еуфорията, лудостта и смута А1 Блог

гъвкави дисплеи Гъвкавите дисплеи: между еуфорията, лудостта и смута А1 Блог

Наистина новост

Появата на гъвкавите дисплеи е може би първата голяма новост при телефоните от над 10 години. Всъщност досегашният форм-фактор на смартфоните остана непроменен твърде дълго. Въпреки игрите с размерите на екраните, изтъняването на рамките и умножаването на камерите, реално епохите в развитието на телефонната технология се делят иначе – първо бяха малките екрани и големите копчета, после се появиха сгъващите се телефони – с капак или със слайдер (голям хит за онова време), а после – телефоните с интерактивните дисплеи и без бутони.

Не можем да не отбележим, че подобна голяма промяна в потребителската електроника се случва без участието на Apple, които дават началото на смартфона.

Това, което убягва е, че – с малки изключения представителите на медиите всъщност така и не успяхме да пипнем и “разцъкаме” спокойно който и да е от тези два модела. Е, трябва да се признае, че групата български медии на MWC 2019 бе точно изключение и имаше честта да докосне собственоръчно Mate X. Но повечето ни колеги нямаха това удоволствие. Като цяло двата производителя не посмяха да дадат в ръцете на “пазарните наблюдатели” своето ново отроче.

Има ли място под слънцето и за по-малките

Направи го друг – Royole. Китайско-калифорнийският стартъп се прочу преди около половин година, точно когато Samsung пусна първите клюки за своя сгъваем модел. Тогава незнайната млада компания каза, че и тя ще прави гъвкави дисплеи – и стана популярна за нула време.

На MWC 2019 точно Royole се оказа достатъчно смела да ни позволи да пипнем нейния гъвкав дисплей. От него добихме представа какво е усещането и как се случва сгъването.

гъвкави дисплеи Гъвкавите дисплеи: между еуфорията, лудостта и смута А1 Блог гъвкави дисплеи Гъвкавите дисплеи: между еуфорията, лудостта и смута А1 Блоггъвкави дисплеи Гъвкавите дисплеи: между еуфорията, лудостта и смута А1 Блог

гъвкави дисплеи Гъвкавите дисплеи: между еуфорията, лудостта и смута А1 Блог

Ами какво е усещането – със сигурност не е лекота. Има доста напрежение в “сгъвката”. Изисква усилие на пръстите да се разгъне и свие телефонът. Забавно е, но после вътрешният глас започва да крещи “внимавай да не се счупи”.

Цената

Основно предизвикателство за производителите ще бъде високата цена: 2 000 евро за Samsung и 2 299 за Huawei. За сравнение първият iPphone на света, архетипът на сегашния смартфон, дойде на цена 500 долара през 2007 г. Royole от своя страна “подбива” пазара на двете големи имена, като говори за около 1 300 евро – но и това не е малка сума.

Цените провокираха една и съща реакция у хора от всички краища на света. Почти не остана някой, който да не е възкликал “2000 евро?! Та това е колкото …” – тук всеки сравнява по собствения си стандарт.

Има, разбира се не малко хора, които са готови да платят, за да разполагат с най-новото поколение смартфони. Останалите ще трябва да изчакат технологията ще поевтинее. Въпросът е дали докато чакаме това да се случи, няма да ни изненада другата голяма, революционна техноллгия в телефоните – холограмата? Може да не го забелязваме, но тя е на път и е вече много близо…

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*