Новият (стар) хит: домашни системи за мащабно съхранение на данни

Домашни мрежови системи за съхранение на данни с елементи на изкуствен интелект и “plug-and-play” функционалност – това технологично решение тепърва ще набира скорост, видя се на Световния мобилен конгрес тази година. Технологията не е никак нова, но до този момент никога не е била масова. Това обаче е на път да се случи.

Все повече данни за съхранение

Домашните мрежови системи за съхранение на данни представляват устройства с няколко твърди диска с много голям капацитет. Устройствата се свързват с домашния рутер. Така дисковете стават достъпни за всички компютри, таблети и смартфони в дома. Всеки, по всяко време има достъп до семейните снимки, видеоклипове, документи.

данни Новият (стар) хит: домашни системи за мащабно съхранение на данни А1 Блог

Amber съхранява съдържание в домашната мрежа и даже изглежда красиво. А и има облачен бекъп.

До този момент технологията беше популярна предимно сред хората, които трупат големи обеми от данни, например страстни фотографи. Днес обаче смартфоните са повсеместни, а през последните години камерите им „пораснаха” доста. Свикнахме да снимаме много, снимаме всичко – правим и снимки, и видеоклипове – трупаме ли трупаме. И всичкото това съдържание, разбира се, искаме да показваме на приятели, познати, а и непознати.

Това е провокирало някои производители да преосмислят технологията за домашни мрежови системи за съхранение (NAS – network attached storage). Сега идва време да трупаме съдържание в такива системи и то да е постоянно достъпно онлайн за нас, по всяко време.

Достъпното през уеб съдържание може да се структурира удобно и безопасно. Задължителен атрибут е възможността за задаване на права за достъп – например, собственикът може да сподели дадена папка със снимки за свой приятел. Да речем, папката със снимки от партито за рождения ден може да бъде споделена с всички, които са били гости на тържеството.

Изкуствен интелект

Друга характерна особеност, която набира скорост, е вграждането на елементи на изкуствен интелект в тези домашни системи за съхранение. Някои производители например решават да интегрират система за лицево разпознаване – подобна на тази, която „познава“ лицата по време на снимане. Така споделянето става още по-лесно. Така всички съхранени снимки с участието на даден приятел могат да бъдат споделени с този приятел, без значение в кои папки се намират самите файлове.

данни Новият (стар) хит: домашни системи за мащабно съхранение на данни А1 Блог

Synnogy – един от показаните NAS по време на Световния мобилен конгрес, побира до 140 терабайта. Освен домашни потребители го ползват и малки фирми.

По-внимателните потребители биха се запитали дали наистина е добра идея човек да държи всичкото си съдържание на едно място накуп в едно устройство, което се намира в дома; какво би се случило, ако стане пожар и домът изгори?! Затова черешката на тортата е облачното резервиране. Някои от доставчиците на домашни NAS предлагат бекъп в свои облачни центрове, така че всички данни да имат копие на сигурно място.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*