Добавената реалност „се приземява“

Очила за добавена реалност – всеки Световен мобилен конгрес ни показва все повече и повече от тях. Тази година AR очилата като че „се приземиха“: те изглеждаха като нещо съвсем обичайно за мобилните технологии, почти като смартфоните и фитнес гривните. И, като че ли, изместиха VR очилата от арената на най-интересните устройства.

По-широко приложение

Очилата за добавена реалност позволяват да гледаме през стъклата, като виждаме съвсем реално цялата обстановка наоколо, но в стъклото могат да се прожектират изображения – например схеми, чертежи и надписи – които допълват представата ни за това, което виждаме. Тези изображения може да са триизмерни. Приложенията на метода са многобройни. Например, един електротехник, който е на място при клиент пред отворен вече електроуред, може да гледа едновременно и реалната машина, и триизмерна схема с точни обозначения кои проводници къде „отиват“ и какви са характеристиките им.

добавена реалност Добавената реалност „се приземява“ А1 Блог

Отляво: AR очилата заснемат реалната обкръжаваща среда. Отдясно – какво вижда човекът с AR очилата: минувачи в коридора на MWC 2019 и в средата – 3D модел на едноетажна фабрика с множество помещения. Бялото петно върху лицето на минувача всъщност е показалката, с която в AR очилата се манипулират триизмерните обекти.

Огромен интерес

Реалният интерес към AR е огромен. Интерес към него проявяват много производствени предприятия и маркетингови организации, разкри една от фирмите-изложителки на MWC 2019. Тя е разработчик на приложения за AR очила. Другата голяма сфера на използване на подобрената реалност са забавленията.

В производството очилата се използват главно от инженерите. Те гледат триизмерни чертежи на изделията, които се произвеждат, за да ги анализират, моделират и коригират. Триизмерното AR изображение е отлично средство за съвместна работа по подобни чертежи.

добавена реалност Добавената реалност „се приземява“ А1 Блог

Екзотична италианка демонстрира как се използват AR очила в индустрията. Производствените предприятия са сред тези, които най-много се интересуват от технологията.

В маркетинга, закономерно, прожектирането на тримерни образи, наслагвани върху действителността, е силно средство за събуждане на интерес сред потенциалните купувачи.

Просто за забавление

Забавленията с AR обаче са хит. Едно от приложенията на технологията е спортът. Например, с добавена реалност могат да се направят очила за скиорите, така че по време на спускане пред очите им да се прожектират данни – скорост на движение, сила и посока на вятъра и др. При филмите и телевизионните предавания AR очилата могат да осигуряват симултанен превод. Така всеки може да се наслади на всякакви мултимедийни удоволствия, без ограниченията на езиковата бариера.

добавена реалност Добавената реалност „се приземява“ А1 Блог

Висококачествената оптика среща OLED микродисплеите с ултраниска консумация на енергия (черните точки в лещата) – разработката е на немския институт Fraunhofer.

AR очилата могат да снимат снимки и видео и даже да ги показват. Една от фирмите-изложители на Световния мобилен конгрес показа точно такива AR очила. Плоската повърхност на страничната част на очилата всъщност е сензорна и чрез нея се управлява съдържанието, което се показва на дисплея: поглаждането се явява скролване през менютата, а докосването играе роля на кликване. Въпреки силната светлина изображенията на екрана са ясни, с наситени и контрастни цветове, уверихме се по време на демосесията.

добавена реалност Добавената реалност „се приземява“ А1 Блог

Страничният панел на очилата служи като тъчпад джойстик: с него се навигира в менюто, правят се снимки и се снима видео, преглеждат се предишни документи и заснети кадри – всичко това се прожектира в стъклото на очилата.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*