Не опитвайте това вкъщи със своя смартфон (видео)

Смартфоните – да са яки и здрави, това искаме всички. Да не се развалят от вода, да не им се надраскват екраните, да не се пукат при удар и да не се развалят, когато ги изпускаме.

Какво повече му трябва на един смартфон

Подсилените телефони са едно от възможните решения на проблема с удрянето, мокренето, цапането. Те не са нищо ново, разбира се, но тази година, тихичко и ненатрапчиво, бяха повече отвсякога. Те са дебели, ръбати, за някого дори грозновати – но пък са издръжливи на всякакъв тормоз. Имат си всичко, което е нужно, за работата на един умен телефон: двойка камери, светкавици, слотове за карти за памет, четци за пръстови отпечатъци.

смартфоните Не опитвайте това вкъщи със своя смартфон (видео) А1 Блог

Свободно гмуркане

Водоустойчивостта и водонепромокаемостта също са хит. Едва ли е имало друга година на MWC, когато да са демонстрирани толкова много „накиснати“ телефони, бълбукащи в аквариуми с вода. Е, някои експерти твърдят, че в това представление има елементи на фокусничество (т. е. че устройствата не са действително потопени във вода, а стоят в защитен слой). Заякчените устройства обаче неизменно са и водонепроницаеми и сертифицирани за това.

смартфоните Не опитвайте това вкъщи със своя смартфон (видео) А1 Блог

При всички положения едно от зрелищата на MWC 2019 е демонстрацията на нанопокритието, което защитава смартфоните от вода. Тук един смартфон бе “сготвен на пара”, а друг показваше видео, потопен в аквариум.

Водонепроницаемите устройства са направени така, че никаква вода не може да проникне във вътрешността им. Това се постига чрез комбинация от дизайн и специално хидрофобно нанопокритие. То обхваща всички части от телефона, които имат контакт с външния свят. Такъв телефон може да бъде залят, напръскан, дори потопен, без това да го увреди.

Как се правят водоустойчивите смартфони

Водоустойчивите смартфони са направени по друг начин. Нанопокритието, които отблъсква водата, покрива вътрешните им компоненти – всички металически части, платки, контактни повърхности. Това предпазва електрониката на устройството от корозия при проникването на вода вътре. Това е ценно, защото колкото и да внимаваме да не мокрим телефона, все някога се озоваваме в условия на висока влажност – например при ходене на открито по време на дъжд, когато сме в близост до море, когато смартфонът е близо до тялото и сме изпотени – тогава не вода, а невидима влага атакува телефона и прониква във вътрешността му. А там тя би довела до корозиране на металическите повърхности. Затова всички големи производители на телефони използват хидрофобно покритие за компонентите.

смартфоните Не опитвайте това вкъщи със своя смартфон (видео) А1 Блог

Якостта на екрана е другото направление, в което се полагат много усилия. Смущаваща и даже направо шокираща, демонстрацията на т. нар. диамантено стъкло беше сред зрелищата на MWC 2019 – цилиндричен метален топуз с тегло около килограм (железен къс с вид на 1 кг теглилка за кантар) беше пускан от 2 метра височина върху дисплея на смартфон с подобно стъкло.

смартфоните Не опитвайте това вкъщи със своя смартфон (видео) А1 БлогЕ, както каза един от зрителите на този спектакъл, “браво за стъклото и жалко за телефона” – такова сътресение навярно би увредило електрониката на горкия iPhone, но видимо подобно стъкълце би опазило екраните на не един и два телефона от всякакви опасности, които могат да ги дебнат в суровите условия на… една дамска чанта, например.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*