Какво стана с 3D принтирането?

Преди няколко години 3D принтирането изглеждаше на прага да бъде новата голяма технологична революция. Очакванията бяха, че е въпрос на съвсем малко време 3D принтерите да навлязат масово в домовете и хората да теглят файлове от онлайн магазини и да си създават всякакви предмети, фигурки и дори устройства в домовете. Това обаче така и не се случи.

Реалността е доста по-различна, като за 3D принтерите почти не се говори. Тази индустрия продължава да съществува, като дори отбелязва ръст, но засега се е насочила най-вече към промишлеността.

През 2018 г. имаше немалко новини за 3D принтирани къщи, самолетни и автомобилни части. Напредва и 3D принтирането с различни материали, включително на електроника. Въпреки това 3D принтерите са далеч от домовете.

Любопитна технология, но малко интерес

3D принтиране Какво стана с 3D принтирането? А1 Блог

Да можеш да създаваш всякакви обекти в дома си звучи интересно, но не и мотивиращо. Проучване на британската компания OnePoll от есента на миналата година показва, че хората като цяло са заинтригувани от идеята, но не до степен, че да искат да си купят 3D принтер. Само 17% от анкетираните казват, че биха си купили 3D принтер за домашна употреба. Едва 6% вече имат такова устройство. Над 40% се колебаят.

Един от основните проблеми е, че хората като цяло не са запознати с технологията. 41% от анкетираните казват, че не могат да се сетят за какво биха могли да използват 3D принтирани компоненти в домовете си.  Повечето хора не познават компании, които да им принтират части.

Сред тези, които са по-запознати с 3D принтерите, предпочитани дейности биха били създаване на малки части за ремонт в дома, принтиране на електроника за хоби дейности, правене на модели и макети. Повечето хора обаче предпочитат да не дават много пари за подобно устройство – между 200 и 500 лири или максимум 1000 лири са най-популярните отговори.

Какво предстои за 3D принтерите

Все още 3D принтерите не са се развили до степен да предлагат очакваните от масовия потребител възможности и лекота на използване за малко пари. Цените им са високи, а възможностите им са предимно нишови. Потенциалът на технологията все още е налице, но нейното развитие не е с очакваните преди няколко години темпове.

Освен това 3D принтерите като цяло са доста специализирани. Могат да работят само с определени материали и изискват специфична поддръжка. Няма как да се очаква, че едно и също устройство сутринта ще принтира шоколадови сладки за децата, следобед ще се използва за създаване на части за колата на таткото, а привечер ще направи набързо и нови обеци за дамата.

Затова бъдещето на 3D принтерите у дома още дълго време ще остане нишово. Технологията ще продължи да се използва основно от компании за индустриални цели.

Но това не означава, че крайният потребител няма да има достъп до 3D производството. Постепенно популярност ще набират услуги за поръчково 3D принтиране. Потребителите ще могат да изпращат файловете за принтиране към фирмата, която разполага с различни 3D принтери за много материали и ще създава желания предмет.

Подобни услуги има и в момента, но засега също са все още нишови и сравнително скъпи за редовно ползване. Но е въпрос на време някой от по-големите онлайн търговци да реши да пробва с подобна услуга и да провери нейния реален потенциал, което ще свали цените.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*