Facebook ще пази данните на потребителите дори и това да ѝ коства пазар

Facebook ще промени философията и начина си на работа, като ще постави защитата на данните на потребителите на първо място. Неприкосновеността ще е приоритет за социалната мрежа, обяви Марк Зукърбърг.

В дълго отворено писмо основателят на Facebook описва приоритетите и промените, които компанията ще реализира. Той казва, че фокусът на потребителите се е изместил и хората вече предпочитат да използват социалните мрежи, за да комуникират директно с приятелите си или чрез малки групови чатове. Споделянето на публикации и публични постове намалява, а хората използват публичните социални мрежи главно за информация, откриване на нови приятели, създаване на контакти.

facebook Facebook ще пази данните на потребителите дори и това да ѝ коства пазар А1 Блог

Марк Зукърбърг

Освен това, хората държат все повече на защитата и неприкосновеността на данните си. „Разбирам защо много хора не мислят, че Facebook може или иска да създаде подобна платформа, която да е ориентирана към защитата на данните. Честно казано, в момента нямаме силна репутация в създаването на подобни услуги и като цяло историята ни е насочена към създаване на инструменти за повече споделяне. Но сме показали многократно, че можем да се развиваме и да създаваме услугите, които хората наистина искат, включително лични съобщения и истории”, пише Зукърбърг.

Криптиране, криптиране, криптиране

Зукърбърг иска платформа, която да е ориентирана към защитата на личните данни и да е в голяма степен направена на принципа на WhatsApp. Платформата ще обединява чат услугите на Facebook и ще позволява на хората сигурно и защитено да си изпращат файлове, да провеждат гласови и видео разговори, да си споделят информация, да комуникират с компании и дори да пращат и получават пари и платформата да е основа и за други услуги.

facebook Facebook ще пази данните на потребителите дори и това да ѝ коства пазар А1 Блог

Криптирането ще има основна роля, като ще е цялостно и няма да позволява на никой, включително Facebook, да вижда комуникацията и данните на потребителя, казва Зукърбърг. Освен това платформата няма да пази данни, файлове и публикации „ненужно дълго”, а само „колкото време е необходимо, за да се изпълни услугата” или при заявка от потребителя.

Facebook иска хората да не се притесняват да бъдат себе си в услугите на компанията и да се чувстват защитени. Компанията няма да пази „чувствителна информация в държави със слаба история в защитата на човешките права”. Зукърбърг казва, че очаква това решение да коства част от пазара на компанията и нейните услуги да бъдат забранени или недопуснати в някои държави. Въпреки това, Зукърбърг смята, че не трябва да се прави компромис и дори се надява, че цялата индустрия ще е твърда в тази позиция.

Какво реално означава всичко това

facebook Facebook ще пази данните на потребителите дори и това да ѝ коства пазар А1 Блог

Писмото на Зукърбърг очаквано беше посрещнато с разнопосочни коментари. От една страна Зукърбърг беше похвален за желанието за промяна. Надали е изненада обаче, че критиките бяха повече. Недоволните смятат, че реално няма да има кой знае каква промяна в дейността на Facebook и че Зукърбърг за пореден път просто говори общи неща без конкретика.

Първоначално действително не се очакват някакви големи промени в социалната мрежа. Самият Зукърбърг пише, че голяма част от работата все още е в много ранна фаза и предстоят консултации с експерти, анализатори, институции, за да се очертаят принципите още по-добре и да се вземат правилните решения.

След това тепърва предстои самото изграждане на тези услуги и тяхното внедряване. Всичко това ще отнеме време, като за Facebook ще има и допълнителното предизвикателство да намира начини да показва реален напредък в работата си, за да не се окаже, че оправдава критиците си.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*