MWC 2019: 5G вече не е бъдеще, а реалност

Новите, супербързи и с огромен капацитет комуникационни мрежи от пето поколение действително ще променят ежедневието на всеки от нас по начин, който се простира далеч отвъд забавленията и работата чрез компютъра и смартфона. Лекари ще могат да спасяват животи на пациенти през виртуална връзка в реално време. Безпилотни коли ще ни возят гладко и безопасно. Прецизни роботи с отдалечен мониторинг ще изпълняват опасни задачи вместо човеци. Точно тези промени ще преобразят живота ни. Потвърди го Световният мобилен конгрес тази година. Макар че точно там се говори за 5G от много години, тази пролет посланията за 5G се „приземиха – сега те звучат сериозно и много близко до реалността.

Нахлуването на 5G

Откакто в света на технологичните медии се върти съкращението „5G”, обещанията на новата технология бяха все „само на думи” и все в бъдеще време. Звучаха необозримо. Блогът на А1 по традиция след отблизо темата с информация и примери, включително и от първата демонстрация на 5G у нас, която А1 предостави в началото на 2018-а. На MWC 2019 петото поколение можеше да се докосне на живо в още по-пълна степен.

5G MWC 2019: 5G вече не е бъдеще, а реалност А1 Блог

Светлин Желев

„Акцентът несъмнено е 5G. От няколко години се говори за това, показват се редица приложения и примери за работа на новите мрежи, но този път те бяха повече от всякога и наистина много близки до реалния живот”, казва и колегата Светлин Желев, главен редактор на Kaldata.com, който посещава панаира от 12 години. „Лично присъствах на много интересна демонстрация на използването на 5G от Motorola, с която „поиграхме” на компютър, намиращ се в Париж”.

Голямата сила на петото поколение мрежи е в сериозни приложения, които могат да се окажат дори критични за живота. Един от примерите, които видяхме, е как сензорна система в завод, където има опасни за работниците зони, наблюдава движението на хората във фабриката и сигнализира, ако даден работник се забави в опасна зона. „На тазгодишния конгрес видяхме хирургическа операция, ръководена през 5G направо от конгреса”, сподели пък Александър Александров, издател на Pixelmedia.bg, който също посещава MWC от над десетилетие без пропуск.

5G MWC 2019: 5G вече не е бъдеще, а реалност А1 Блог

Павлин Луканов

„Новото поколение мобилни мрежи вече е факт, а не само предмет на обсъждане, както беше на предходни издания на конгреса”, е впечатлението и на Павлин Луканов от TodayTech.bg, който тази година посети конгреса за втори път. „Множество компании демонстрираха работещи продукти, използващи 5G решения. Сега остава да видим кога и телекомите ще успеят да изградят своите мрежи от пето поколение – и колко бързо те могат да обхванат голяма част от населението. 5G мрежите ще доведат до развитие на редица сектори като IoT устройства, свързани автомобили, умни градове и др. Очаквам с нетърпение развитието на тази технология.”

Сензацията: сгъваемите телефони

Както казва Павлин, определено тази година на MWC цареше особено оживление, което се усещаше още в навечерието на изложението. Причината беше очакването, че след Samsung и Huawei ще покаже телефон със сгъваем дисплей. Това стана, а в същия ден и Royole показа своя телефон с огъващ се екран. Това бе фурор в света на потребителските устройства.

5G MWC 2019: 5G вече не е бъдеще, а реалност А1 Блог

Огъващият се дисплей на Royole можеше да се пипне в неделя преди MWC, часове преди анонса на Huawei Mate X.

„Ден преди конгреса Huawei представи своя модел (Mate X), а предходната седмица Samsung анонсира Galaxy Fold. До двете устройства успях за малко да се докосна и да пробвам Mate X, който има завършен вид и, според мен, работеща концепция. Освен големите компании и други производители планират продукти в този нишов сегмент”, обобщава Павлин Луканов. На панаира се видяха модели на китайски доставчици, които се сгъват и разгъват многократно.

5G MWC 2019: 5G вече не е бъдеще, а реалност А1 Блог

Ротационна машина сгъваше и разгъваше сгъваем дисплей на китайската CSOT, дъщерна фирма на TCL Displays.

Хиляди журналисти бяха изпълнили залата за дебюта на Mate X, но малцина от тях успяха да се докоснат до устройството на живо. Заедно с колегите от България имахме честта да пипнем модела – и, естествено, да го посгъваме.

„Успях да сгъна няколко пъти и да си поиграя със сгъваемия Mate X на Huawei, който на практика е първият работещ сгъваем модел, който виждам в ръцете си – и ме накара да вярвам, че в този вид устройства все пак има някакво бъдеще, макар и под формата на много нишова част от пазара”, убеден е Светлин Желев.

Негласно мнение на мнозина е, че гъвкавите дисплеи е малко вероятно да преобърнат света на мобилните телефони. Навярно обаче ще намерят много добро приложение в други области – например гъвкави телевизори, гъвкави билбордове и мултимедийни стени и др.

Роботи от А до Я

Много роботи видяхме на MWC 2019, навярно повече от всеки друг път. Те варираха силно по форма и предназначение. Един от най-тривиалните формати са индустриалните роботи, които повече приличат на механизирани ръце, традиционно впрягани в изпълнение на рутинни механични задачи. Някои от тях сервираха кафе на минувачите, а други даже свиреха на пиано.

5G MWC 2019: 5G вече не е бъдеще, а реалност А1 Блог

Робот сервираше кафе на гостите в зоната “Технологии на бъдещето” на MWC 2019.

Хуманоидите бяха друг голям отбор сред роботите. Човекоподобната им форма ги прави и забавни, и донякъде нелепи – полезната работа, която могат да вършат, в общия случай е непропорционално малка на фона на „човешкия” им облик. В повечето случаи са предназначени за забавление или помощ с информация.

От друга страна обаче за напредъка на роботиката жив свидетел на MWC 2019 бе роботът София, с когото мнозина на конгреса успяха да си поговорят на живо. София бе доста словоохотлива на тема 5G и роботика, а в същото време доста любезно отклоняваше провокативни въпроси (каквито публиката в такива ситуации е склонна да задава).

„Всяка следваща година роботите са все повече – този път един ми направи кафе, имах възможност за разговор с робота София, а технологията вече е толкова прецизна, че в една от демонстрациите робот показваше как може да вдява конец в игла”, споделя Светлин Желев.

Знаков MWC

Като „пазарни наблюдатели”, които следят отблизо тенденциите в даден сектор, изглежда с колегите журналисти сме на едно мнение: тазгодишният Световен мобилен конгрес беше много показателен за тенденциите в света на технологиите. Може би не беше най-забавен от гледна точка на екзотични нови „джаджи”. Нямаше много зрелища. Но конгресът бе знаков за новия етап, в който навлиза хай-тек индустрията.

5G MWC 2019: 5G вече не е бъдеще, а реалност А1 Блог

Автомобилите присъстват неизменно на MWC през последните години, но сега се видя как вградените в тях чипове и бързите 5G връзки могат да спасяват живота на пътниците в колата и пешеходците около нея. Показателно е, че този автомобилен образец бе показан на щанда на Qualcomm.

5G MWC 2019: 5G вече не е бъдеще, а реалност А1 Блог

Александър Александров

„Струва ми се обаче, че дори да не бе не най-интересен, на него отново се случиха неща, които ще определят не само посоката на телекомуникациите и технологиите като цяло за следващата година, а дори и в по-далечно бъдеще”, убеден е Светлин Желев.

„Силното присъствие на автомобилни производители, банки и финтех компании, здравни организации, производители на битова електроника, дронове и т.н. показва, че технологиите вече обхващат всички сегменти и внасят промяна в тях… Убеден съм, че на следващите издания на шоуто тази тенденция ще се откроява още по-силно”. E, няма как за финал да не споделим този оптимизъм на Александър Александров.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*