Какво да очакваме от навлизането на USB 4

През тази година USB 4 ще стане официален стандарт. Новото поколение идва с големи очаквания и с амбицията да реши недостатъците на своите предшественици и да надгради постигнатото от тях.

USB 4 споделя много от възможностите на конкурентния Thunderbolt 3. На пръв поглед всичко изглежда доста объркващо заради многото общи черти между двата стандарта. При това Thunderbolt 3 всъщност е в основата на USB 4, след като през 2017 г. Intel предостави по-голямата част от технологията безплатно на индустрията.

Основните спецификации на USB 4

USB 4 Какво да очакваме от навлизането на USB 4 А1 БлогНовият стандарт иска да удвои скоростите на актуалния в момента USB 3.2 и те да достигнат 40 Gpbs. Толкова предлага и Thunderbolt 3. Конекторът ще може да се справя с до 100W мощност и ще може да се използва за два 4K дисплея едновременно или един 5K монитор, както и за свързване на външни видеокарти. Ще са нужни специални, високоскоростни кабели, за да се постигне максимумът.

Добрата новина е, че съществуващите Thunderbolt 3 кабели и аксесоари ще са физически съвместими с USB 4, но ще зависи от компаниите дали функцията да е достъпна. Ако искат, ще трябва да вземат сертификат от Intel.

Новият стандарт ще се опита действително да бъде единен такъв и да обедини повече възможности. В момента има различни USB 3 кабели и конектори с различни функции, което обърква потребителите. Идеята на организацията USB-IF, която управлява стандарта, е да въведе списък с функции и спецификации, които да са задължителни за всеки конектор и кабел, който иска да носи името USB 4.

Така потребителите винаги ще знаят какво точно получават, независимо от производителя и устройството. Разбира се, компаниите ще могат да добавят и още неща, но не и да махат от задължителния списък.

USB 4 ще се предлага само с новите Type-C портове, т.е. по-малките и независещи от посоката на конектора. При свързването с Type-A порт, т.е. класическия USB порт, скоростта на връзката ще пада до максималната възможна за дадения по-стар порт.

Кога идва и какво предстои

По-голямата част от работата по въвеждането на USB 4 вече е направена. USB-IF иска до средата на тази година да приключи напълно със спецификациите и да ги публикува за производителите.

Следващата стъпка ще е производителите да ги използват, за да направят първите устройства с USB 4. Според USB-IF те ще се появяват на пазара в най-рано в средата на 2020 г. Компаниите ще могат да се сертифицират към организацията, за да могат да гарантират съвместимостта на своите конектори със стандарта, но това няма да е задължително. USB 4 има потенциал да започне най-сетне да унифицира множеството портове и кабели, но това все още ще бъде процес, който ще отнеме години.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*