Ще успеят ли сгъваемите смартфони да възродят пазара

След дълго очакване и на фона на голям ентусиазъм, първите сгъваеми смартфони най-сетне бяха представени през последните няколко седмици. Въпреки че високите им цени поохладиха желанията на масовите потребители, тези устройства продължават да се радват на сериозен интерес.

Производителите казват, че технологията още е твърде нова и тепърва ще се подобрява и поевтинява. Те очакват до две години цените на тези смартфони да паднат поне наполовина.

Въпреки това цената не е единственото предизвикателство, което сгъваемите телефони ще трябва да преодолеят. Съмненията около техния успех не липсват, като например има и сравнения с 3D телевизорите, чиято съдба може да наподобява тази на сгъваемите телефони

Добавена стойност?

сгъваеми смартфони Ще успеят ли сгъваемите смартфони да възродят пазара А1 Блог

Една от любимите фрази на много мениджъри е „дава ли нашият продукт добавена стойност?”. В случая на сгъваемите смартфони такава определено не липсва. За много хора смартфоните са основното им устройство и източник на забавление, комуникация и дори работа. Всичко това безспорно се върши по-лесно на голям дисплей. Именно затова смартфоните стават все по-големи.

В един момент обаче дисплеят става твърде голям и смартфонът започва да губи своята практичност. Сгъваемият дисплей решава този проблем. Той предлага значително по-голяма площ, когато се работи, но и е много по-удобен за пренасяне.

Този формат дава и повече възможности за дизайнерите да създадат по-интересни и атрактивни телефони, които наистина да се открояват от останалите модели. За потребителите ще има повече избор. Затова сгъваемите смартфони няма да последват съдбата на 3D телевизорите, които не предлагаха кой знае какви удобства в ежедневието, но пък искаха много компромиси от потребителите.

И все пак, едно наум

Ахилесовата пета на сгъваемите телефони може да се окаже именно тяхното „сухожилие”. Пантата трябва да е достатъчно здрава, за да издържа на хиляди маневри и на не толкова внимателни потребители, които ще използват повече сила от необходимото. Дисплеят също не трябва да се поврежда от многото сгъвания и разгъвания. Целият корпус трябва да е достатъчно здрав и при изпускане и в ежедневието като цяло, т. е. тези устройства не трябва да са по-чупливи от нормалните смартфони.

Това ще са основните притеснения за потребителите и най-важните предизвикателства, за които производителите трябва бързо да покажат не само решения, но и добри резултати. От гледна точка на софтуера е ясно, че както производителите, така и създателите на приложения, много бързо ще намерят най-различни интересни, удобни и практични начини да се възползват от по-голямата площ и динамичното променяне на пропорциите на активните зони на дисплея.

Сгъваемите смартфони определено са много нужен стимул на пазара на мобилни устройства. Той вече втора година изпитва затруднения именно защото не предлага кой знае какви иновации, които да грабнат потребителите. Сгъваемите модели предоставят тази възможност, но вероятно ще отнеме време преди да разгърнат истинския си потенциал. А до тогава, пазарът най-вероятно ще се затрудни още повече, защото всички ще изчакват търпеливо да видят какво ще им предложат първите по-достъпни от ценова гледна точка сгъваеми телефони.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*