Narrowband IoT – по-ниски разходи, по-добър пренос на данни

Заговорихме Narrowband Internet of Things (NB-IoT) преди година, когато представихме тази технология и нейните предимства в Монтана. Днес, почти година по-късно, сме още по-убедени в предимствата ѝ, които ще направят индустрията и градовете, в които живеем, по-съвършени при това с оптимизирани разходи.

„Narrowband Internet of Things (NB-IoT) ще спести средства на общините и ще оптимизира преноса на данни между умните устройства”, потвърди и Питър Гаспър, Solutions Architect и водещ IoT експерт в A1 Telekom Austria Group, който представи NB-IoT пред експерти на конференцията Smart Cities and Mobility, която се проведе вчера в София. Неговата лекция на тема „Мобилни технологии за интелигенти комунални услуги” показа как NB-IoT стандартът може да бъде имплементиран в индустрията с цел изграждане на умни градове.

Narrowband IoT Narrowband IoT – по-ниски разходи, по-добър пренос на данни А1 Блог

Питър Гаспър

„NB-IoT притежава няколко предимства: по-ниска консумация на енергия и по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие, по-ниска цена на хардуерното оборудване, лицензиран честотен спектър, висока сигурност и възможност за дистанционно управление”, сподели Питър Гаспър в своята презентация. „NB-IoT е само една част от пъзела. По-голямата част е да намерим правилните случаи, в които да я внедрим”, допълни той, като наблегна, че това трябва да бъде подходът при изграждането на умни градове.

Вече и у нас

А1 България вече предлага редица продукти в сферата на Интернет на нещата. Усилията на компанията в тази насока са базирани на NB-IoT стандарта, тъй като той е най-подходящ за изграждане на мрежа от голям брой умни устройства, които да могат да обменят информация помежду си в реално време. Именно с помощта на тази технология днес А1 предлага у нас решения за контрол на въздуха, управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране. Година по-късно А1 вече има реализирани пилотни проекти за институциите и бизнеса.

Предимствата на Narrowband IoT

За разлика от другите стандарти за изграждане на мрежи от типа „Интернет на нещата“ (IoT), NB-IoT предлага редица предимства, най-важното от които е двупосочна комуникация между устройствата. Така например чрез NB-IoT в бъдеще ще можете през смартфона си да запитате умния си хладилник дали има нужда от нещо за пазаруване вкъщи. Хладилникът ви ще може да прецени, че имате прекалено малко зеленчуци например и да отговори на смартфона ви, който да изготви списък с нужни продукти за пазаруване и да ви го покаже като нотификация. Освен това NB-IoT предлага по-ниските разходи за нужния хардуер, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, оптимизиран пренос на данни, ниска латентност на сигнала и висока сигурност на връзката.

В световен мащаб Интернет на нещата и мрежите от умни устройства ще играят все по-важна роля в живота ни. До 2025 година се очаква да има над 25 милиарда IoT връзки между различни умни устройства в света, като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*