От мечта в реалност – могат ли 5G мрежите да отговорят на големите очаквания

След години работа и подготовка, мобилните мрежи от пето поколение (5G) вече постепенно започват да правят своите първи стъпки в реалния свят. Пред 5G мрежите има огромни очаквания, но доколко на тях ще бъде отговорено?

Много анализаторски компании предвиждат, че от 2020 г. нататък броят на устройствата от Интернета на нещата (IoT) ще започне да се увеличава експлозивно. Освен това ще продължава и ръстът на мобилната консумация на данни, стриймингът и др. Ще навлязат и нови технологии като автономните автомобили, които ще се нуждаят от все повече мрежов капацитет и мрежи с ниска латентност.

5G обещава да предложи всичко това. В максимално добрия си и оптимистичен вариант, 5G мрежите дори ще могат да конкурират Wi-Fi и същевременно да издържат на много по-голямото натоварване. Но всичко това все още е сравнително далеч от реалността.

Какво се случва сега

5G От мечта в реалност – могат ли 5G мрежите да отговорят на големите очаквания А1 Блог

Първите 5G мрежи вече започват да си проправят път в някои градове по света. Засега те могат да се определят по-скоро като тестови, отколкото като нещо, което може да се използва пълноценно. В някои случаи дори се оказва, че просто става дума за обновена LTE мрежа с по-голям капацитет.

Един от основните проблеми е цената на инфраструктурата. 5G използва т. нар. mmWave честоти, като ще има и голям ръст на антените за многоканалнo приемане и предаване (MIMO) и малките „клетки”. Накратко, ще са нужни много повече клетки и антени, спрямо 4G мрежите, което означава значително по-високи разходи за изграждането и поддръжката на 5G. Това може да доведе и до увеличаване на консумацията на енергия, поне докато технологията не се развие и усъвършенства още повече.

Все пак има и предимства. Базова станция на 5G мрежа, ще може да „заспива”, когато няма активни връзки към нея, което ще пести енергия. Но това ще е полезно в началото, когато няма много потребители. Когато се случи възходът на IoT и евентуалната конкуренция на Wi-Fi, 5G мрежите ще са постоянно активни и базовите станции ще работят непрекъснато.

Въпреки огромните очаквания към 5G, технологията сега едва прохожда. Ще е нужно още време преди тя да се доближи до очакваните и обещаните възможности.

Какво реално да очакваме

Всеки почитател на технологиите веднага с удоволствие би започнал да използва 5G, но ще трябва да се въоръжим с малко търпение. Технологията все още трябва да се развива, което кара телекомите да изчакат преди да се впуснат в изграждането на 5G мрежи. Очаква се в средата на годината да се появи обновената версия, която да се превърне в стандарт.

Междувременно  в много държави вървят и търговете за разпределение на честотния спектър. През тази година това ще е основният фокус на индустрията. От 2020 г. нататък ще започне и по-бързото навлизане на самата технология.

От технологично отношение, България не изостава. Още миналата година А1 демонстрира 5G в София. Телекомът вече е готов от хардуерна гледна точка за бързо въвеждане на 5G.

„Очакваме 5G да се появи в България през 2020 г., като имаме готовност да внедрим технологията веднага, щом са налични устройства, които поддържат 5G и разполагаме с необходимите честоти. Като част от А1 Group вярваме, че възможностите на компанията ни на световно ниво биха ни позволили да бъдем първият телеком у нас, който ще внедри новата технология”, коментира Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги” в А1 България.

„5G ще бъде мрежа на мрежите, която ще обедини всички съществуващи стандарти и ще позволи развитието на технологиите на бъдещето – свързаната мобилност, дигиталната медицина и интелигентните фабрики. Надяваме се българските институции да направят стъпките, за да се разпределяне необходимите честоти и нашата страна да е сред първите, които имат работеща 5G мрежа в Европа”, добавя Тодор Ташев.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*