Смарт дрехи за по-голямо удобство и свързаност

Концепцията за разработване на смарт дрехи не е нова. Още преди 4 години се появиха първите прототипи и доста анализатори предрекоха тогава, че това ще бъде следващият голям тренд. В наши дни спокойно можем да кажем, че те не са чак толкова популярни, но пък имат своите интересни представители. При бързия темп на развитие на технологиите можем да очакваме нови идеи, които притежават още повече функции и удобства.

Йога инструктор

Едно от популярните предложения за смарт дрехи е Nadi X yoga pants, или смарт клин, който помага при практикуване на йога. Зад разработката на продукта стои стартъпът Wearable X, а идеята им за този вид клин (фитнес панталон) е доста семпла. Много хора обичат да практикуват йога в домашни условия, но не всеки може да отдели допълнително време и средства за посещение на специални курсове с инструктор. Това води и до идеята за създаването на Nadi X yoga pants, които чрез вибрации върху бедрата, коленете и глезените, „подсказват” коя е най-правилната позиция, която трябва да се заеме, или движенията, които трябва да се направят. Посредством Bluetooth технология, смарт клинът се свързва със смартфон или таблет и чрез допълнително приложение фитнес панталонът може да предоставя интересна информация.

Фитнес чорапи

Друг интересен проект е Sensoria Fitness Sock and Anklet или смарт фитнес чорапи с гривни за глезен. Чорапите са изработени от високотехнологична материя, която е пригодена специално за тичане. Гривните за глезена се поставят и свалят изключително лесно и имат възможност да следят движенията на ходилата по време на тичане или бърз ход и да предоставят информация за изминато разстояние, да следят пулса и локацията чрез мобилно приложение, което е достъпно за потребители на iPhone. В допълнение, с приложението потребителите получават и съвети за това как се движат, трябва ли да ускорят или намалят темпото, както и дали трябва да променят начина на своето стъпване и движение на краката. Гривните за глезена се зареждат посредством стандартен USB порт.

Големите компании също имат интерес към smart дрехите. През 2015 година, на европейското технологично изложение IFA, Samsung представи платформата си за нов бранд, който се фокусира именно върху разработването на смарт дрехи и аксесоари. Година по-късно, на форумът CES 2016, компанията представи няколко продукта, които имат интересни приложения. Един от тях е дамска чанта, с която може да се зарежда смартфон само за 4 часа, чрез специални соларни панели, поглъщащи дневната светлина. Формата на соларните панели е шестоъгълна, имитираща кутийките на пчелна пита.  Продуктът е наречен Sol Bag, съкратено от solar bag или „слънчева чанта“.  За джентълмените пък корейският гигант представи и смарт костюм, който поддържа NFC технологията. За по-голямо удобство сензорът прилича на копче на ръкава, като позицията му до тях позволява лесен достъп и свързване с други устройства. Чрез него потребителите имат възможност да отключват своя смартфон или таблет, да разменят електрона визитка и да се възползват от още няколко функции, като всичко зависи от предварителната настройка, която потребителят залага.

Реалното внедряване на различни сензори и технологии в ежедневните ни дрехи и аксесоари би довела до по-голяма свързаност и удобство, което в забързаното ни ежедневие е от голямо значение. Но с тях идва и въпросът – доколко достъпни са тези технологии и нужни ли са ни наистина?

Отговорът не е еднозначен. Има хора, които желаят да притежават всяка новост в технологичния бранш, независимо от цената и въпреки факта, че отделните им устройства може да припокриват своите функции.

Смарт дрехите са поредната стъпка към по-голяма свързаност с технологиите, които ни заобикалят. Макар за някои да са по-скоро екстравагантност, факт е, че имат и своите фенове. И само бъдещето ще покаже дали ще се превърнат в следващия хит на пазара.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*